Wijn

Spaans rood voor weinig geld

Met Spanje gaat het goed. Niet economisch, maar op wijngebied, en bezien vanuit ons standpunt als lebberende consumenten. Ik schreef al eerder over het fenomeen Rueda, dat een sleuteltje is op de kast met ‘lekkere, fatsoenlijke witte wijn’, waar je ook gaat of staat in Spanje. En bij ons natuurlijk. Met rode wijn gaat het al net zo best. In november toerde ik langs wijnbedrijven in Navarra, en het gemiddelde niveau was uitstekend, zeker als je daar de lage prijzen bij zag.

Vandaar dat we eens in Spanje gaan buurten voor een wijn voor deze week. Want het is weer januari, de feestdagen waren duur genoeg enzovoorts – de gebruikelijke argumenten om de portemonnee te ontzien. Goede Bourgogne is veel te duur.
Voor nu.
Het recept voor Spaans rood lijkt redelijk uniform te zijn: helemaal of grotendeels gemaakt van de tempranillodruif (ook al heet hij anders in verschillende streken), en vaak gerijpt in vaten van nieuw eikenhout, wat voor een vanilleachtige geur zorgt. Maar La Mano, uit het gebiedje Bierzo, in het verre noordwesten van Spanje, is anders. Hij heeft de mencíadruif als basis. Verder heeft hij wat tijd op vat doorgebracht, maar te weinig om crianza te mogen heten: drie maanden maar. Dat heeft sinds niet al te lang een eigen naam: ‘roble’. Een jonge, vooral fruitige wijn derhalve, juichend van sap, met een goede kern. Voor de lebberende consument. U. Ik.

La Mano Mencía Roble 2008, Bierzo, www.goudenton.nl, 5,50 euro.

Vers verschenen: Luilekkerland - 400 jaar koken in Nederland, dat ik samen met dochter Charlotte schreef. We volgden 11 thema's dwars door de historische kookboeken van de Universiteit van Amsterdam, van eind 16e eeuw tot eind 20e. Huiver mee over de ontwikkelingen op groentegebied, bij het bereiden van gevogelte, in de tafelmanieren, bij het gebruik van vet. Grijns net als wij over de fotografie van vroeger of over de soms rammelende receptuur. Luilekkerland is een lekker lezend smulboek waar je wat van opsteekt! Met 62 recepten om ook zelf de historische keuken in te duiken. Klik hier voor meer informatie en om het te bestellen, natuurlijk met onze beider handtekeningen erin!    

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.