Wijn

Spaans rood voor weinig geld

Met Spanje gaat het goed. Niet economisch, maar op wijngebied, en bezien vanuit ons standpunt als lebberende consumenten. Ik schreef al eerder over het fenomeen Rueda, dat een sleuteltje is op de kast met ‘lekkere, fatsoenlijke witte wijn’, waar je ook gaat of staat in Spanje. En bij ons natuurlijk. Met rode wijn gaat het al net zo best. In november toerde ik langs wijnbedrijven in Navarra, en het gemiddelde niveau was uitstekend, zeker als je daar de lage prijzen bij zag.

Vandaar dat we eens in Spanje gaan buurten voor een wijn voor deze week. Want het is weer januari, de feestdagen waren duur genoeg enzovoorts – de gebruikelijke argumenten om de portemonnee te ontzien. Goede Bourgogne is veel te duur.
Voor nu.
Het recept voor Spaans rood lijkt redelijk uniform te zijn: helemaal of grotendeels gemaakt van de tempranillodruif (ook al heet hij anders in verschillende streken), en vaak gerijpt in vaten van nieuw eikenhout, wat voor een vanilleachtige geur zorgt. Maar La Mano, uit het gebiedje Bierzo, in het verre noordwesten van Spanje, is anders. Hij heeft de mencíadruif als basis. Verder heeft hij wat tijd op vat doorgebracht, maar te weinig om crianza te mogen heten: drie maanden maar. Dat heeft sinds niet al te lang een eigen naam: ‘roble’. Een jonge, vooral fruitige wijn derhalve, juichend van sap, met een goede kern. Voor de lebberende consument. U. Ik.

La Mano Mencía Roble 2008, Bierzo, www.goudenton.nl, 5,50 euro.

De ideale cadeaus om de grauwe dagen door te komen: mijn boeken! Italië, mijn verhalen en recepten, De grote Kleyn en Luilekkerland, 400 jaar koken in Nederland, alleen bij mij verkrijgbaar met handtekening: klik daarvoor hier.

Op 10 maart 2020 start een nieuwe cursus culinair schrijven/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

Zomerweek Italië 17-24 juni: Een droomoord in Le Marche, pittige schrijflessen, bezoeken aan wijnmakers en producenten van de heerlijkste specialiteiten, de zomerweek Italië wordt net zo’n feest als die in Frankrijk afgelopen jaar! Informatie.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.