Treurbakjes, ik zag ze gisteren in de trein. In de handen van vlotte types, op de retourvlucht van hun werk, koutend met een kennis, bellend met het thuisfront, zwijgend starend uit de ramen. Treurbakjes met eten, magnetronschaaltjes maagvulling, calorische doekjes voor het bloeden. “Ik heb iets gekocht van carbonara of zo,” meldde een eigenaar zich telefonisch onderweg.
Precies. Al dat soort voer is heel erg ‘of zo’.
Albert Heijn To Go grossiert in ‘of zo’. Voer voor mensen die koken lastig vinden, moeilijk, vermoeiend na een lange dag en al helemaal veel te tijdvretend, want straks moeten we nog weg, uit, lezen, kijken, slapen, versieren of goddikke misschien nog meer werken. Dan denk je toch zeker niet dat we eerst nog eens gaan koken?
Het leven is keuzes maken. En voor heel veel mensen hoort koken daar niet bij. Ik heb allerminst de illusie dat ik onwillige types achter het fornuis kan slepen. Maar er moet toch ergens een groep zijn die tussen de alledagenkokers en de magnetronners in zit. Wie weet is daar nog wat aan te doen. Dus kijk, beste twijfelaars – als jullie deze regels lezen -, je kunt beslist iets lekkers koken in heel weinig tijd, met heel weinig moeite.
En ja hoor, dan komen we bij pasta uit. Net als de kopers van treurbakjes. Misschien zijn zij en ik het dan nog niet eens over wat heel weinig tijd is. Anderhalve minuut en dan ‘ping!’, nee, dat zit er niet aan. Spaghetti moeten afhankelijk van de dikte al 8 tot 11 minuten het water in, en dan moet dat water eerst nog koken. Dus zelfs met een dikke vlam zitten we zo op een bereidingstijd van 20 minuten. Maar dat vind ik verrekte kort. Afijn, voor degenen die dat met me eens zijn:
Kook de spaghetti al dente in water met zout. Bak in de tussentijd de spekjes in een sliertje olie. Uitbakken hoeft niet, een beetje kleuren is genoeg: 3, 4 minuten. Bak op het laatst de knoflook even mee, tot hij kleurt; verwijder hem dan. Doe spek en vet in een ruime kom. Roer er eerst de kaas en dan de eieren en wat versgemalen peper door. Laat de spaghetti uitlekken en meng ze vliegensvlug met het ei-spekmengsel. Klaar.
De hitte van de spaghetti doet het ei iets stollen, maakt de saus. Maak dit dus vooral niet in de pan, vuur mag er niet meer bij.
Spaghetti carbonara
Voor 4 personen
400 gram spaghetti
100 gram pancetta of mager rookspek in reepjes
1 teen knoflook, geplet
3 eieren
100 gram versgeraspte Parmigiano Reggiano
2 reacties op “Recept spaghetti carbonara op zijn Italiaans – zonder room!”
Ha ha ha, dit vind ik een geweldige tip. Ik woon al 35 jaar in Italie en als ik nederlandse gasten heb hoor ik altijd hetzelfde " wat kan jij snel koken, in een mum van tijd een drie gangen maaltijd"! Pasta koken gaat eenmaal sneller nog dan een broodmaaltijd klaarmaken. Ik ga zo te werk:
1. water voor de pasta opzetten.
2. in de tijd dat het water kookt heb ik de saus al klaar.
saus: olijfolie in een steelpan, knoflook en peperoncino erbij en even laten "blonderen" tomatensaus erbij.
3. op een schaal een heerlijke verse buffelmozzarella, tomaten en olijven.
4 Wat kazen op een plank
Dit is maar een klein voorbeeld, maar alles kan bereidt worden in de tijd dat het water kookt en de pasta klaar is.
Inderdaad is een carbonara koken ook snel klaar, of wat denk U van pasta met verse schapen-ricotta en basilicum?
Lijkt me heerlijk. Alleen die verse schapenricotta zit er hier niet aan. En aangezien in de Italiaanse keuken alles staat of valt met de kwaliteit van de ingrediënten, moet ik dit recept laten wachten tot ik weer in Italië ben. Waar trouwens ook flutricotta te krijgen is…