Hoofdgerechten | Volkskeuken recepten

Recept spaghetti met tonijn en kappertjes

Vandaag neem ik Sylvia Wittemans Volkskeukenaflevering over, vanwege ziekte.

Sylvia is ziek. Zij meldt op goed-Sylviaanse wijze dat ze ‘met veertig graden boven de pot hangt’. Mooi, die leeft dus nog. Is het de Mexicaanse griep? Of is een salmonellaatje over de plaatstalen firewalls van het Amerikaanse hygiënesysteem gejumpt? Dat zou kras zijn. Verder lijkt mij dat zij en haar gezinsleden over een dijk van een weerstand beschikken; Sylvia kijkt anders tegen de wereld van voedsel aan dan de gemiddelde Amerikaan. Volgens mij eten ze bij haar thuis regelmatig van de vloer, niet omdat het er zo schoon is, maar omdat je daar Groot En Sterk van wordt.

Als de immigratieautoriteiten erachter komen, worden ze subiet het land uitgezet.

Voor etensfobieën hoef je echter niet naar de V.S. Collega-scholieren van mijn dochter hebben de raarste kuren. Zij zijn allergisch/overgevoelig voor allerlei dingen! Eentje ‘kan niet tegen melkeiwit’, vandaar dat ze wel Nederlandse kaas mag, maar geen Franse. Begrijpt u wel? Een ander ‘heeft een lactose-intolerantie’, wat verholpen wordt door alleen kaas van gepasteuriseerde melk te eten. Weer een ander ‘mag geen gluten’, zodat ze slechts pitabrood en stokbrood kaant. Let wel, dit zijn geen zaken waar een arts ooit een diagnose aan gehangen heeft; het zijn etiketten die door moeders op kinderen worden geplakt. Moeders van hetzelfde kaliber als diegenen die dachten dat er met grootschalige inentingen nanochips werden geïnjecteerd, waarmee de Machthebbers het volk tot willoze zombies kon maken. Te veel James Bond gekeken.

Speciaal voor Sylvia, als ze er weer bovenop is: spaghetti met tonijn. Een inkoppertje? Nou, bijna. Maar ook quasi-bekende recepten kun je goed en slecht maken.

Bak de teen knoflook in een scheutje olie tot hij kleurt. Voeg de tomaten toe en druk ze met een spatel in stukken. Voeg de chili, suiker en zout toe en laat 3 minuten zachtjes prutten; de bedoeling is dat de stukken tomaat heel blijven. Draai dan het vuur uit. Doe de kappertjes en olijven in een bak water om het ergste zout kwijt te raken, en kiep ze in een zeef. Snijd de olijven als je wilt in stukken. Laat de tonijn uitlekken en verbrokkel hem. Voeg alles bij de saus.

Kook de spaghetti in ruim water met genoeg zout al dente, giet af en meng grondig met de saus.

Spaghetti met tonijn en kappertjes

Voor 4 personen

1 teen knoflook, geplet

scheutje olijfolie

1 400-ml blik gepelde tomaten

beetje chilipeper of sambal

1 theelepel suiker

3 eetlepels kappertjes

handje ontpitte olijven, kleur naar keuze

2 blikjes tonijn in olie

400 gram spaghetti of fedelini

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.