GroentegerechtenVolkskeuken recepten

Recept sperzieboontjes met ansjovis

Laat ik als verstokte carnivoor weer eens aandacht geven aan groente. Mooi spul. Groen en zo, en soms zelfs niet. Rodekool is immers ook groente en er zijn mensen die tomaten er bij rekenen. En gezond, iedereen is er inmiddels wel van overtuigd dat groente gezond is.

Het zou knap ironisch zijn als uitkwam wat Woody Allan in een film laat gebeuren: iemand wordt tot leven gewekt na een eeuw diepgevoren dood en hoort dat groenten niet meer gegeten worden. Uiterst slecht voor de gezondheid!

Voorlopig denken we dat het goed voor ons is. Desalniettemin eten we er te weinig van. De huishoudens waar dagelijks aardappelen (ook groente!) met in water gekookte bloemkool of prei op tafel komt, worden schaarser. Prefab eten bevat weinig groen. Niet om de kosten te drukken, maar om plaats te maken voor flink vlees en vis, aangezien we daar voor wensen te betalen.

En waarom eten we niet meer groente als we wél zelf koken? Omdat het niet lekker genoeg is. Of liever gezegd omdat we het niet lekker genoeg maken. Vaak is het te flauw, te zouteloos, zeker in vergelijking met het kant-en-klare werk. Ik zei het eerder, ik zeg het opnieuw: doe de chips en de pizza’s de deur uit en breng je eigen kooksels op smaak.

Vandaag eer aan het sperzieboontje. Een alleraardigst ding, dat netjes aan de kwalificatie voldoet dat groente groen moet zijn. Ik at een poos geleden bij een Italiaanse traiteur in Nijmegen, La Padella, een maaltje en viel van mijn stoel van culinaire vreugde. Het geheim? Een stiekem toegevoegd ansjovisje. Dat gaan we ook maken. Niet huiveren, niet bang zijn voor dat vissige geweld van de pure filets: hier zindert hij slechts als anoniem smaakaccent.

Snijd de steelaanzet van de sperziebonen, maar laat het puntje aan de andere kant zitten als het niet verdroogd is. Breek de bonen niet. Breng een grote pastapan water aan de kook, doe er een hand zout in en kook de bonen onafgedekt net aan gaar in een minuut of 8 à 10. Giet af.

Hak tijdens het koken van de bonen de knoflook en de ansjovis samen helemaal tot prut, of wrijf ze fijn in een vijzel. Roer met genoeg olie tot een smeuïg papje. Meng door de warme boontjes.

Sperzieboontjes met ansjovis voor 4:

veel sperzieboontjes, 600 à 800 gram

1 à tenen knoflook, geplet

4 ansjovisfilets

goede olijfolie

Vers verschenen: Luilekkerland - 400 jaar koken in Nederland, dat ik samen met dochter Charlotte schreef. We volgden 11 thema's dwars door de historische kookboeken van de Universiteit van Amsterdam, van eind 16e eeuw tot eind 20e. Huiver mee over de ontwikkelingen op groentegebied, bij het bereiden van gevogelte, in de tafelmanieren, bij het gebruik van vet. Grijns net als wij over de fotografie van vroeger of over de soms rammelende receptuur. Luilekkerland is een lekker lezend smulboek waar je wat van opsteekt! Met 62 recepten om ook zelf de historische keuken in te duiken. Klik hier voor meer informatie en om het te bestellen, natuurlijk met onze beider handtekeningen erin!    

2 reacties op “Recept sperzieboontjes met ansjovis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.