Volkskeuken recepten | Voorgerechten

Recept spinaziesoep met geitenkaas

Geitenkaas

Mijn eerste geitenkaas was in Sainte-Croix-de-Provence op 16 juli 1976, ’s avonds bij het diner, en de volgende ochtend, bij het ontbijt. Dezelfde. Ik bedoel, ik at hem ’s avonds, sliep de slaap der adolescenten en bonjououour! tijdens het brood met jam verscheen hij weer, als een dampende geestverschijning, galmend door mijn neus-, keel- en andere holtes, mij doordesemend van een huiveringwekkend bokkenaroma, een lucht die tienduizend jaren van primitieve veehouderij als een riekende film aan me voorbij deden trekken.

Het kaasje was dan ook rijp geweest, ’très fait’ op de manier zoals je die vroeger veel zag en nu nauwelijks nog. Half doorzichtig als een spook, maar hard als glas. Gangbaarder, toen en zeker nu, zijn de verse geitenkaasjes, klein, als rolletjes, als drolletjes, piramides of schijfjes of wat dan ook.

In weerwil van mijn Provençaalse geitentrauma waardeer ik die zeer. Lange tijd waren ze nauwelijks te krijgen in ons land. Gelukkig waren er enkele Nederlandse makers, met voorop natuurlijk Herman van Koeveringe, die op zijn Wolverlei in Twente glorieuze, fantastische geitenkaasjes maakt, en die verkoopt op de Amsterdamse Boerenmarkt. Maar daar heb je niks aan in Wildervank of Oude Niedorp. Stiekem rukt geitenkaas echter op in de supermarkt, verstopt in dermate commerciële verpakkingen van camembertmaker Président dat ik er geen acht op sloeg. Een dik persdossier opende mijn ogen, reden om eens te gaan proeven. Niet slecht! Naast een Wolverleitje gezet smaakt Président iets vetter, wat zouter ook; Wolverlei heeft duidelijk meer klasse. Maar als ik in Oude Niedorp zou wonen, zou ik blij zijn met de chèvres van Président. Joost mag weten waarom er behalve geitenmelk, stremsel, zuursel en zout nog zoiets als ‘geitenkaasaroma’ wordt toegevoegd, maar soit.

Verse geitenkaas is op allerlei manieren door eten te frommelen, zoals de malle recepten in de persmap van Président bewijzen. Het lijkt me echter lekker iets te verzinnen waarin je hem ook echt proeft: spinaziesoep met blokjes chèvre. Snijd de courgette in blokjes. Bak de knoflook eventjes in een drup olie en doe dan de courgette en de spinazie erbij. Voeg een liter water en de bouillonblokjes toe. Kook een kwartier. Breng op smaak met zout en peper. Pureer de soep als je wilt. Doe in vier borden en verdeel er de blokjes geitenkaas over. Garneer met bieslook.

Spinaziesoep met geitenkaas voor 4:
1 courgette
1 teen knoflook, geplet
beetje olijfolie
250 gram schoongemaakte spinazie
2 bouillonblokjes
150 gram geitenkaas, vers of juist gerijpt, in blokjes
beetje geknipte bieslook
zout en peper

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

1 reacties op “Recept spinaziesoep met geitenkaas

  1. Hallo,

    had ik me zo verheugd op deze soep, viel me helaas tegen. Flauwe smaak, ondanks zout, zwarte peper en pittige geitenkaas…
    Vertel me ajb wat er mis ging of hoe ik deze soep echt lekker krijg.
    groet, Lidewij

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.