Groentegerechten | Hoofdgerechten | Volkskeuken recepten

Sri-Lankaanse eiercurry

Vele jaren geleden sprak ik er al eens over: het boekje Aartappel en kiribat, Ceylonees koken en etendat ik als een pakje scheve kopietjes kreeg van een neef van schrijver en missionaris Harry Haas. Het duidelijk in eigen beheer uitgegeven werkje was van 1977 en bevatte een indrukwekkende serie recepten, veeal met groente, en een massa commentaren over de culinaire cultuur, kooktechnieken en ingrediënten van Sri-Lanka. Maas schetste een fantastisch beeld, ik schreef met graagte een Volkskeuken en toen werd het weer stil.

Enkele weken geleden ontving ik een mail van een lezer die het werkje vond in een straatbieb in Gouda, ging googelen en bij mij uitkwam. Wou ik het hebben? Nou en of! En daar begon mijn tweede kennismaking, nu met het origineel in zijn groene omslagje. Veel groente, dat zei ik, want dierlijke eiwitten waren duur voor de Sri-Lankanen van toen (en nog altijd of zelfs opnieuw). Men greep daarom graag naar eieren. Het milennia-oude succes van de kip als huisdier steekt niet op zijn vleeskwaliteit, maar op zijn idiote vermogen eieren te leggen, veel en veel meer dan een vogel voor de voortplanting nodig heeft.

Kortom, daar was hij dan: de eiercurry. Gebakken en daarna geprakte eieren in een rijke specerijensaus. Eerlijk gezegd had ik mijn twijfels, maar die waren na het proeven snel voorbij.

Haas werkte samen met de Sri-Lankaanse co-auteur Eileen Candappa, en paste de recepten aan naar de in ’77 naar zijn denken beschikbare ingrediënten in Nederland. Voor kokosmelk nam hij die van de koe bijvoorbeeld, wat volgens mij al niet meer nodig was; we hadden immers santen. Hij bakt gekookte, geprakte eieren; ik hakte ze om iets meer ervan terug te vinden. Hoe dan ook, ik heb de receptuur wat gewijzigd.

 

Sri-Lankaanse eiercurry

Hoofdgerecht voor 2 personen

 

4 hardgekookte eieren

5 eetl. olie

½ theel. kurkuma

1 ui, fijngehakt

4 tenen knoflook, fijngehakt

½-1 Spaanse peper, fijngehakt

4 eetl. tomatenpuree

2 kardamomzaadjes, geplet

2 kruidnagels

Minisnufje kaneel

2 stengels sereh, buitenste blad verwijderd, ragfijn gehakt

2 theel. komijnpoeder

2 theel. korianderpoeder

 

Pel de eieren en snijd ze grof. Bak in 3 eetlepels olie en bestrooi onderwijl met de kurkuma en wat zout. Bewaar.

Bak de ui en knoflook zachtjes 5 minuten in de resterende olie. Voeg alle resterende ingrediënten toe, plus 50 ml water en wat zout. Laat heel zachtjes 5 minuten pruttelen, afgedekt.

Voeg de eieren bij het kruidenmengsel en warm goed door. Proef op smaak en dikte; misschien is er zout of water nodig.

Ik at er uiteraard rijst bij. Wijnadvies: water, in de beste tropische traditie.

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

1 reacties op “Sri-Lankaanse eiercurry

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.