HoofdgerechtenVolkskeuken recepten

Supersnel kerstmenu

Bijna kerst. Wat te eten, wat te doen, wanneer die verdomde boodschappen in huis halen als je voornamelijk in de file glibbert of weer een trein aan je neus moet laten voorbijgaan omdat er stomweg geen plaats meer was?
Jongens jongens jongens toch. Maak er nou geen halszaak van. Waar gaat het nou om, hè, met de kerst? Dat het gezellig is, precies. En daarom willen we lekker eten. Een beetje bijzonder, dat het duidelijk is dat deze dag anders is dan de andere dagen. Maar dat betekent niet dat je sterrenkokje moet gaan spelen. Laat die masterchefjes en topkokjes nou maar stressen in de studio en doe iets simpels. Robert Kranenborg belt je echt niet op om door de telefoon te gillen dat ‘jij zo geen topkok wordt!’ Zo is die man niet, dat moest hij ook alleen maar van de regisseur doen en je ziet dat hij het niet kan. Nou dan.

Ook dat kerstmenu van de Volkskrant is knap bewerkelijk. Rodekooljus, ja hoor, en dan dat toetje. Moet je zelf karamel gaan staan maken. De laatste keer dat je dat probeerde bleek pas het derde merk shampoo in staat de zoetigheid uit je haren te verwijderen.

Doe het eens rustig. Koop lekkere kaas en laat die een paar uur tevoren al op kamertemperatuur komen. Blauwschimmel bijvoorbeeld, en daar schenk je een zoete witte wijn bij, Sauternes, Jurançon, Monbazillac, zoiets. Misschien is er ergens wel een flesje Hongaarse Tokaj. Toetje klaar.

Neem wat gerookte forel, een pakje is genoeg voor twee, en roer een lik mierikswortel uit een pot door een gulle schep crème fraîche. Plukje veldsla erbij, weinig neerleggen op een groot bord. Voorgerecht klaar.

Koop een bos schorseneren, trek wegwerphandschoenen aan en schil ze. Spoel in een bak water met een kneep citroensap. Snijd in stukjes en kook 5 minuten. Giet af, doe met room in een open pannetje en laat met wat zout zachtjes inkoken in een kwartier.

Vraag ossenhaas van de slager, in een plak van 6 cm dik. Snijd die zelf in twee of drie of vier biefstukjes van een ons of nog minder. Mooie drolletjes zijn het dan. Zout ze, bak in boter, blus de pan met een beet drank. Hoofdgerecht klaar.

Lekkere kerst.

Gemakskerstmenu

Voor 4 personen

blauwe kaas

zoete witte wijn

2 pakjes gerookte forel

1 eetlepel mierikswortel (potje)

1/8 l crème fraîche

veldsla

1 bos schorseneren

halve citroen

1/8 l slagroom

300/400 gram ossenhaas in 1 plak

roomboter

scheutje drank (port, whisky, sherry, wat dan ook)

Vers verschenen: Luilekkerland - 400 jaar koken in Nederland, dat ik samen met dochter Charlotte schreef. We volgden 11 thema's dwars door de historische kookboeken van de Universiteit van Amsterdam, van eind 16e eeuw tot eind 20e. Huiver mee over de ontwikkelingen op groentegebied, bij het bereiden van gevogelte, in de tafelmanieren, bij het gebruik van vet. Grijns net als wij over de fotografie van vroeger of over de soms rammelende receptuur. Luilekkerland is een lekker lezend smulboek waar je wat van opsteekt! Met 62 recepten om ook zelf de historische keuken in te duiken. Klik hier voor meer informatie en om het te bestellen, natuurlijk met onze beider handtekeningen erin!

En als je Luilekkerland aanschaft, wil je ook De grote Kleyn - culinair compendium erbij. Tot het eind van het jaar kost die in plaats van 45 euro slechts € 25.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.