Groentegerechten | Hoofdgerechten | Volkskeuken recepten

Tagliatelle met aubergine en amandelen

‘Maak gewoon wat makkelijks,’ zegt mijn vrouw vaak als er vrienden komen eten. Dat lukt nooit. Ik weet niet hoe dat werkt in mijn kop, maar een pan boerenkoolstamppot op tafel zetten, een omeletje bakken, chili con of sin care brouwen of zelfs tacoschelpen met bonen en yoghurt maken zijn zaken die ik voor de privésituatie reserveer. Terwijl mijn boerenkool gelukzalig is, mijn omeletbakkunst van zeldzame klasse en de chili… goed, die lijkt op die van de buren. Maar mijn tacoschelpen!

Geen taco’s voor mijn gasten echter. Nu dat ‘makkelijk’. Het is beslist niet zo dat alleen ingewikkeld naar lekker leidt. Er draait ander mechaniekje op de achtergrond, héél stilletjes. Daar komt uit dat het fijn is als er moeite blijkt uit wat er op tafel komt. Moeite is aandacht en liefde. Moeite is het cadeautje dat ik mijn gasten aanbiedt. En dan vooral hersenmoeite, niet iets lichamelijks als het met de hand kloppen van mayonaise van 12 dooiers en 5 liter olie (wat ik ooit deed en wat gaandeweg ongelofelijk zwaar wordt. Trouwens, de twee of drie of vier eters die ik krijg lusten niet zoveel mayo).

Mijn gedachten zweefden over de azuren wateren en gingen op Sicilië aan land. Daar bij Catania, waar iemand bedacht dat de er geboren componist Bellini postuum geëerd diende te worden met een pastagerecht met aubergine, tomaat en harde, zoute ricotta salata. Vervolgens vond ik dat daar best een kaas- en zelfs tomaatloze versie van gemaakt kon worden. Met amandelen. En Heel Veel aubergine. Makkelijk en toch gastwaardig.

Tagliatelle met aubergine en amandelen

Hoofdgerecht voor 2 personen

2 aubergines

8 eetl. goede olijfolie extra vergine

1 tak tijm

50 ml witte wijn

1 teen knoflook, gehakt

50 g blanke garneeramandelen

200 g tagliatelle

Snijd de aubergines in dunne plakken, die in dunne reepjes en die in stukjes van hooguit 1 centimeter in het vierkant. Hussel ze in een flinke ovenschaal met 7 lepels olijfolie, de tijm en de wijn, de knoflook en 1 theelepel zout. Dek af met aluminiumfolie, zet in de koude oven en schakel die in op 200 graden. Bak circa 30 minuten en check of de stukjes zacht zijn.

Bak de amandelen in een koekenpannetje in 1 lepel olijfolie goudgeel. Hak ze grof.

Kook de tagliatelle in ruim water met 10 gram zout per liter al dente. Giet af en meng met de aubergine, strooi de amandelen erover.

Erbij: sla en koele Grillo di Sicilia.

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

2 reacties op “Tagliatelle met aubergine en amandelen

  1. heb moeite gedaan de blokjes aubergine zo correct mogelijk te snijden en verder het recept exact uit te voeren zoals beschreven. Helaas heb ik waarschijnlijk iets niet goed gedaan. Na 30 minuten in de oven waren de aubergine blokjes nog lang niet gaar. Kwartier langer in de oven laten staan, inmiddels was de tagliatelle gaar en de amandelen ook gereed. Door elkaar gehusseld en mijn vrouw voorgezet. Teleurstellend het was droog, smaakte nergens naar en was erg flauw. Bovendien koelde de massa vanwege gebrek aan vocht ? snel af. Een flinke draai aan de pepermolen maakte het iets beter maar helaas voldeed dit niet aan onze verwachtingen. Wat heb ik mogelijk fout gedaan? PS. ik kook al een paar jaar met Hello Fresh en die recepten (al of niet goed uitgezocht) lukken mij altijd prima.

    1. Wat jammer! Het blijft subtiel, dat zeg ik meteen. Maar de aubergine moet inderdaad haar zijn (ovens blijken telkens weer anders). Tegen droogheid heb ik nu één keer niet vermeld wat ik anders altijd doe: bewaar een kop kookwater en gebruik daarvan wat bij het mengen op het eind.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.