HoofdgerechtenVolkskeuken recepten

Recept tagliatelle met garnalen, olijven en whisky

Drinking with the Stars

Het was weer een vrolijke aflevering, gisteravond, van Drinking with the Stars. Even dachten we dat de hikkende Ilona, die door haar ook al niet stevig op zijn benen staande partner Hugo overeind moest worden gehouden, de meeste punten van de inbellende kijkers zouden krijgen, maar nee. De kotsscène van Chantal, die pardoes een halve fles reeds geconsumeerde Kaapse Vracht op de studiovloer deponeerde, bleek het hoogtepunt.

Persoonlijk vind ik het echter jammer dat de deelnemers vrijwel allemaal nu hun gebrek aan stijl proberen te compenseren door in te zetten op kwantiteit. Alleen Jack en Anita deden gisteravond nog een poging door met zwierigheid een glaasje Sauternes te drinken. Jammer dat ze klonken, wat dat hoort natuurlijk niet in de etiquette, iets wat juryvoorzitter Hamersma ook onmiddellijk opmerkte.

Tja. Niks nieuws onder de zon. Jaren geleden was ik op de Foire du Boudin in Mortagne-en-Perche getuige van een wedstrijd bloedworst eten. De winnaar schrokte 2,5 meter, toevallig ook zo’n 2,5 kg, dunne bloedbeuling naar binnen. Koud. Een zure oprisping van de Franse pre-revolutionaire boerenmentaliteit? Welnee. Ook eten kan spektakel opleveren. In het moderne Amerika kijken ze wie de meeste hotdogs kan eten (een Japanner). RTL zal niet gauw Gorging with the Stars maken, maar het omgekeerde, Slimming with the Stars, zit er vast aan te komen. Op de juiste wijze gepimpt zijn ook culinaire zaken geknipt om grote schare kijkers te trekken. Interactief is het toverwoord! Iets wat de kijkers prikkelt tot het via hun mobieltjes afdragen van geld. Als je het handig aanpakt staan de Hartstichting en het Voedingsbureau vooraan om hun evangelie swingend aan de bellende mens te verkondigen.

Tagliatelle met Hollandse garnalen, olijven en whisky: bak de knoflook met de peterselie in een drup olie tot de knoflook kleurt. Giet de whisky in de pan, roer en laat bruisen. Voeg de room toe en olijven, meng en draai het vuur uit. Draai er peper over.
Kook de pasta in ruim, goed gezouten water nogal al dente. Giet af en bewaar een kopje kookwater. Zet het vuur aan onder de pan met saus en meng de pasta een paar minuten met de saus en de garnalen. Laat de pasta de saus een beetje opnemen en gebruik kookwater om de boel smeuïg te houden.

Tagliatelle met garnalen, olijven en whisky voor 4:
1 teen knoflook, geplet
2 handjesvol gehakte platte peterselie
paar eetlepels olie
borrelglas whisky
4 eetlepels slagroom
3 eetlepels gehakte zwarte olijven
150 gram Hollandse garnalen
500 gram tagliatelle
zout en peper

Nu verkrijgbaar: mijn nieuwe boek, Italië – Mijn verhalen en recepten. ‘Persoonlijk, goed doorwrocht en aantrekkelijk, wat mij betreft kan het zó verfilmd worden: Onno’s jaar in Italië,’ schrijft Janny van der Heijden. Alleen bij mij verkrijgbaar met handtekening: klik daarvoor hier!

18-21 oktober begeleid ik voor het 3e jaar op rij een fantastisch lang wijn- en truffelweekend in De Marken, Italië, op Ca’Palazzo. Ieder jaar is er een nieuw programma! Klik hier voor info.

Ambitieuze schrijvers en bloggers komen 12 november naar mijn workshop inspiratie en research, bij mij thuis in Koog aan de Zaan. Ga met mij aan de slag om je horizon te verbreden! Er is plek voor maar 7 deelnemers, dus klik snel hier voor informatie.

Op 10 maart 2020 start een nieuwe cursus culinair schrijven/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.