Wijn

Thokozani Chenin Blanc Viognier 2007

Loethe Olthuis is weer aan zet in het Volkskrant Weekendmenu. Een soepje van pastinaak met gember en sinaasappel vormt het eerste bedrijf. Daarna volgt een paddenstoel’pizza’ met pecannoten en de finale bestaat uit peren in witte wijn.Bij de beide voorgerechten koos ik een bijzondere witte wijn uit Zuid-Afrika.

Comfort food, zo zou ik zowel de ‘pizza’ met paddestoelen als de pastinaaksoep willen omschrijven. En dus moet er een comfort wine bij, eentje die aansluit bij de aardse smaak van de zwammetjes, maar ook bij het frisse van de sinaasappel. Uit Wellington in de Zuid-Afrikaanse Kaapprovincie komt de Thokozani Chenin Blanc Viognier. Chenin is een druif uit de Loirestreek, viognier een uit het Rhônedal. De eerste heeft precies dat aardse karakter, terwijl het wufte karakter van de tweede ondanks zijn bescheiden aanwezigheid (3 procent) toch een opwekkende citrusgeur bijdraagt.

Smaak

Thokozani, ‘Viering’, is een project van het bedrijf Diemersfontein, waar zwarten worden opgeleid in het wijnmaken en managen van een wijnbedrijf. Deze chenin blanc is een klinkend resultaat, met een diepte van smaak en geur die ver verwijderd zijn van veel supermarktwijnen. Een echte aanrader.

Verkrijgbaar bij

Nederlandse Wijnkring, 10 euro

De dagen lengen, maar de herfst die we winter noemen woedt door. Wat te doen? Mijn boeken lezen natuurlijk! Italië, mijn verhalen en recepten, De grote Kleyn en Luilekkerland, 400 jaar koken in Nederland, alleen bij mij verkrijgbaar met handtekening: klik daarvoor hier.

Op 10 maart 2020 start een nieuwe cursus culinair schrijven/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

Zomerweek Italië 17-24 juni: Een droomoord in Le Marche, pittige schrijflessen, bezoeken aan wijnmakers en producenten van de heerlijkste specialiteiten, de zomerweek Italië wordt net zo’n feest als die in Frankrijk afgelopen jaar! Informatie.

Leren over culinaire geschiedenis? Culinair historica en dochter Charlotte en ik geven een 6-delige serie lezingen bij de Illustere School van de Universiteit van Amsterdam. Open voor iedereen! Klik hier voor info. 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.