Loethe Olthuis is weer aan zet in het Volkskrant Weekendmenu. Een soepje van pastinaak met gember en sinaasappel vormt het eerste bedrijf. Daarna volgt een paddenstoel’pizza’ met pecannoten en de finale bestaat uit peren in witte wijn.Bij de beide voorgerechten koos ik een bijzondere witte wijn uit Zuid-Afrika.
Comfort food, zo zou ik zowel de ‘pizza’ met paddestoelen als de pastinaaksoep willen omschrijven. En dus moet er een comfort wine bij, eentje die aansluit bij de aardse smaak van de zwammetjes, maar ook bij het frisse van de sinaasappel. Uit Wellington in de Zuid-Afrikaanse Kaapprovincie komt de Thokozani Chenin Blanc Viognier. Chenin is een druif uit de Loirestreek, viognier een uit het Rhônedal. De eerste heeft precies dat aardse karakter, terwijl het wufte karakter van de tweede ondanks zijn bescheiden aanwezigheid (3 procent) toch een opwekkende citrusgeur bijdraagt.
Smaak
Thokozani, ‘Viering’, is een project van het bedrijf Diemersfontein, waar zwarten worden opgeleid in het wijnmaken en managen van een wijnbedrijf. Deze chenin blanc is een klinkend resultaat, met een diepte van smaak en geur die ver verwijderd zijn van veel supermarktwijnen. Een echte aanrader.
Verkrijgbaar bij
Nederlandse Wijnkring, 10 euro