Wijn

Tijd voor calvados

Bij de appeltaart uit het Volkskrant Weekendmenu van vandaag koos ik, in weerwil van de titel van deze rubriek, geen wijn maar een calvados. Appeltaart is immers dermate intens van smaak dat de meeste dessertwijnen erbij verbleken. Een kloeke calvados dus, dat distillaat van appels (en flink wat peren) uit het vochtige Normandië. De naam calvados is voorbehouden aan een begrensd gebied, en het hart daarvan is de Vallée d’Auge, achter Honfleur en Deauville. Daar komt de Calvados van Drouhin, ‘Coeur de Lion’, vandaan.

Smaak

De VSOP van Drouhin, een kleine kwaliteitsdistilleerder, heeft meer dan zes jaar gerijpt in vaten die eerder in de sherry- en portindustrie zijn gebruikt. Dat maakt dat ze geen intens houtaroma meer afgeven; de geur van de drank is vooral die van de ontwikkeling van het distillaat zelf. Na zes jaar zijn de eerste felle indrukken van appel zachter geworden en samengegaan met iets specerijachtigs. Mooi spul, goed om alle Normandische en Nederlandse regen te vergeten.

Calvados Christian Drouhin VSOP, Pays d’Auge

Slijters en wijnhandels, adviesprijs 34,95 euro.

Half juni verschijnt mijn gloednieuwe boek Mijn Frankrijk – verhalen en recepten. Wil je het ontvangen met handtekening, dan kun je het hier vast bestellen. Net zoals De grote Kleyn, Luilekkerland en Mijn Italië – verhalen en recepten, plus Charlottes vers verschenen boek Trek, eten onderweg – toen en nu!

Op 27 september 2021 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe mee met de workshops Kookboek Maken (28 november 2021) of Inspiratie en Research (datum te bepalen zodra corona het toestaat). Klik hier voor informatie. 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.