Wijn

Tijd voor calvados

Bij de appeltaart uit het Volkskrant Weekendmenu van vandaag koos ik, in weerwil van de titel van deze rubriek, geen wijn maar een calvados. Appeltaart is immers dermate intens van smaak dat de meeste dessertwijnen erbij verbleken. Een kloeke calvados dus, dat distillaat van appels (en flink wat peren) uit het vochtige Normandië. De naam calvados is voorbehouden aan een begrensd gebied, en het hart daarvan is de Vallée d’Auge, achter Honfleur en Deauville. Daar komt de Calvados van Drouhin, ‘Coeur de Lion’, vandaan.

Smaak

De VSOP van Drouhin, een kleine kwaliteitsdistilleerder, heeft meer dan zes jaar gerijpt in vaten die eerder in de sherry- en portindustrie zijn gebruikt. Dat maakt dat ze geen intens houtaroma meer afgeven; de geur van de drank is vooral die van de ontwikkeling van het distillaat zelf. Na zes jaar zijn de eerste felle indrukken van appel zachter geworden en samengegaan met iets specerijachtigs. Mooi spul, goed om alle Normandische en Nederlandse regen te vergeten.

Calvados Christian Drouhin VSOP, Pays d’Auge

Slijters en wijnhandels, adviesprijs 34,95 euro.

De cursus culinair schrijven en wijnschrijven van dit voorjaar is volgeboekt, maar op 7 oktober start een nieuwe! Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

 

Hét cadeau voor 2019: Luilekkerland – 400 jaar koken in Nederland bestellen? Klik hier voor meer informatie en om het te bestellen, natuurlijk met onze beider handtekeningen erin! En als je Luilekkerland aanschaft, wil je ook De grote Kleyn – culinair compendium erbij. Tot eind januari kost die in plaats van 45 euro slechts € 25.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.