Wijn

Tramoya Rueda Verdejo

Twee weken geleden noemde ik hem al ‘het sleuteltje op de kast met lekkere, fatsoenlijke witte wijn’ in Spanje: Rueda. Tja, het is nu eenmaal niet anders. Vroeger was frisse witte wijn niet Spanjes sterkste punt. In Rueda, een streek ten noordwesten van Madrid, maakte men zoet spul. Leuk, op zijn eigen manier.

De gebruikte druif was de verdejo, een briljante aromaleverancier. Maar diens geurende kwaliteiten sneefden jammerlijk tijdens de fabricage van dat zoet. En toen kwam de nieuwe wijntechniek. De techniek van het koelen tijdens de fermentatie, en het inzicht dat koelte essentieel is voor de frisheid in wijn. Droge wijn hadden ze nog weinig gemaakt, in Rueda en elders, omdat hij door de vanzelf oplopende temperatuur bij het vergisten toch niet te drinken was: gele, geoxideerde ellende.

Verleden tijd! Nu is er ragfijne Rueda, zinderend fris, splinterend sappig. Zoals deze Tramoya Verdejo 2010 van De Logie, een Amsterdamse wijnhandel waar je virtueel of in persoon toch al eens langs moest, want ze hebben veel meer betoverende wijnen. De Tramoya heeft wat nodig is, citrus, groen gras, nevelend voorjaarsgevoel, perfect bij roerei met spinazie en garnalen.

Maar nog even terugkomend op bovenstaand ‘het is nu eenmaal niet anders’: er is maar heel weinig lekker wit in Spanje. Zeker als je niet veel geld wilt uitgeven. Rías Baixas is uitstekend, maar al wat duurder. Rueda is vooralsnog de naam om te onthouden.

Vers verschenen: Luilekkerland - 400 jaar koken in Nederland, dat ik samen met dochter Charlotte schreef. We volgden 11 thema's dwars door de historische kookboeken van de Universiteit van Amsterdam, van eind 16e eeuw tot eind 20e. Huiver mee over de ontwikkelingen op groentegebied, bij het bereiden van gevogelte, in de tafelmanieren, bij het gebruik van vet. Grijns net als wij over de fotografie van vroeger of over de soms rammelende receptuur. Luilekkerland is een lekker lezend smulboek waar je wat van opsteekt! Met 62 recepten om ook zelf de historische keuken in te duiken. Klik hier voor meer informatie en om het te bestellen, natuurlijk met onze beider handtekeningen erin!    

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.