Wijn

Tramoya Rueda Verdejo

Twee weken geleden noemde ik hem al ‘het sleuteltje op de kast met lekkere, fatsoenlijke witte wijn’ in Spanje: Rueda. Tja, het is nu eenmaal niet anders. Vroeger was frisse witte wijn niet Spanjes sterkste punt. In Rueda, een streek ten noordwesten van Madrid, maakte men zoet spul. Leuk, op zijn eigen manier.

De gebruikte druif was de verdejo, een briljante aromaleverancier. Maar diens geurende kwaliteiten sneefden jammerlijk tijdens de fabricage van dat zoet. En toen kwam de nieuwe wijntechniek. De techniek van het koelen tijdens de fermentatie, en het inzicht dat koelte essentieel is voor de frisheid in wijn. Droge wijn hadden ze nog weinig gemaakt, in Rueda en elders, omdat hij door de vanzelf oplopende temperatuur bij het vergisten toch niet te drinken was: gele, geoxideerde ellende.

Verleden tijd! Nu is er ragfijne Rueda, zinderend fris, splinterend sappig. Zoals deze Tramoya Verdejo 2010 van De Logie, een Amsterdamse wijnhandel waar je virtueel of in persoon toch al eens langs moest, want ze hebben veel meer betoverende wijnen. De Tramoya heeft wat nodig is, citrus, groen gras, nevelend voorjaarsgevoel, perfect bij roerei met spinazie en garnalen.

Maar nog even terugkomend op bovenstaand ‘het is nu eenmaal niet anders’: er is maar heel weinig lekker wit in Spanje. Zeker als je niet veel geld wilt uitgeven. Rías Baixas is uitstekend, maar al wat duurder. Rueda is vooralsnog de naam om te onthouden.

De dagen lengen, maar de herfst die we winter noemen woedt door. Wat te doen? Mijn boeken lezen natuurlijk! Italië, mijn verhalen en recepten, De grote Kleyn en Luilekkerland, 400 jaar koken in Nederland, alleen bij mij verkrijgbaar met handtekening: klik daarvoor hier.

Op 10 maart 2020 start een nieuwe cursus culinair schrijven/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

Zomerweek Italië 17-24 juni: Een droomoord in Le Marche, pittige schrijflessen, bezoeken aan wijnmakers en producenten van de heerlijkste specialiteiten, de zomerweek Italië wordt net zo’n feest als die in Frankrijk afgelopen jaar! Informatie.

Leren over culinaire geschiedenis? Culinair historica en dochter Charlotte en ik geven een 6-delige serie lezingen bij de Illustere School van de Universiteit van Amsterdam. Open voor iedereen! Klik hier voor info. 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.