Hoofdgerechten | Volkskeuken recepten

Recept tropische karbonaadjes!

Een stukje buikspek, zacht, zout en zoet tegelijk, smeltend bijna, ware het niet dat er dat kantje knapperig zwoerd aan zit, contrast tegen de tanden, tegenspel voor de tong. Fantastisch wat kok Sander Overeinder had gemaakt, vorige week. Zo hoort varken te smaken. Zo smaakte varken ook door de eeuwen heen, tot de welvarende westerlingen na de jaren vijftig vet werden en daarom het vet van varkens afwezen. Daarbij bleken varkens goedkoop te fokken, wat het imago bepaald niet hielp. Goedkoop is ordinair. Nog altijd zijn er anderszins welbehersende mensen die denken dat je van varkensvlees Dingen krijgt. Puistjes, dichtslibbende aderen, kromme benen. Ik heb horen fluisteren dat je ervan van Frans Bauer gaat houden. Dat is allemaal niet waar. Maar ondertussen zitten we met suf vlees van magere varkens die in donkere stallen wonen.

De afgelopen jaren zijn er verschillende initiatieven gekomen om beter varkensvlees te produceren. In Limburg zijn er de Livarvarkens, bij Baambrugge lopen zwarte gasconnes en elders worden Berkshirebiggen gehouden. Vorige week werd het label van het Echt Bonte Bentheimervarken gepresenteerd. Dat is het enige oude Nederlandse nog bestaande varkensras, afkomstig uit Twente en de aanpalende streek in Duitsland. Houders die lid zijn van de Vereniging laten de dieren buiten lopen en geven ze goed voer; de normen gaan zeer ver als het om welzijn gaat. Kijk maar op www.bontebentheimer.nl. De slachtvarkens leven gauw twee keer zo lang als de reguliere industriezwijnen. Langzaam groeien, zwaarder worden, vetter vlees krijgen, dat zijn de toverformules als je smaak wilt. Uiteraard gaat dat Bentheimervlees vooral naar de horeca. Wie er thuis van wil proeven, kijkt op www.buitengewonevarkens.nl en meldt zich aan voor een rondje crowd funding.

Bij ontstentenis van Bentheimer buikspek gaan we halskarbonades grillen of barbecueën: die komen van een zeer doorregen stuk van het zwijn; gezond en lekker. Vraag de slager om dubbeldikke exemplaren, dan zijn twee genoeg. Roer de marinadespullen door elkaar en gebruik de helft om het vlees in te marineren, een paar uur of wat korter. Wentel en keer de zaak af en toe.

Grill of barbecue de karbonades rustig – ze zijn dik – in circa 12 minuten gaar. Bakken in de koekenpan kan ook, trouwens. Snijd ze in dikke moten. Roer de koriander en pinda’s door de achtergehouden marinade en geef die er als saus bij.

 

Tropische halskarbonades

Voor 4 personen

 

2 extra dikke hals- of schouderkarbonades

handje vers korianderblad

50 g pinda’s, grof gehakt

marinade:

4 eetlepels limoensap

rasp van 1 limoen

2 tenen knoflook, geperst

30 g suiker, liefst bruine

4 eetlepels Thaise vissaus

1 chilipeper, fijngesneden (met zaad is extra pittig)

2 cm verse gember, geraspt

100 ml water

 

Op 17 maart 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

7 reacties op “Recept tropische karbonaadjes!

 1. k' Heb een vriezer vol Bentheimer varkensvlees! M'n vader had er 2 en die hebben na een mooi bestaan het tijdelijke voor het eeuwige verruild. Heerlijk! Alles! De schouderkarbonades gaan hiervoor gebruikt worden, op zeker! Voor dat buikspek kan ik ook wel een recept gebruiken, massa's hebben we daarvan. Ik dacht eigenlijk aan een porchetta…

  1. Had jouw vader twee diepvriezers die het tijdelijke… etc. Maar misschien is er wel een diepvriezershemel. (Grapje op z'n tijd moet kunnen, Jacco. Maar voor een karbonaadje houdt ik me aanbevolen).

    1. Zou ik nu even niet doen, degenen die op ons huist passen – en dat is dit keer niet oom C. Kleyn – kunnen er niks mee. Maar dank!

 2. Op we website van de Bonte Bentheimer is in de linker menubalk bij Echt Bonte Bentheimer-label een lijst met slagers en restaurants opgenomen. Van het een komt het ander… annonceer een label en je krijgt de vraag waar je het kan kopen en waar je het kan eten. Die vraag is dus ingevuld.

 3. Braden van die halskarbonaadjes kan dus ook in de pan. Gelukkig. Dat barbekuuën is zo omslachtig. A propos, waarom is het eigenlijk omslachtig?
  Komt het niet van omslag, omslaan? Dat het hier karbonaadjes betreft is puur toeval.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.