HoofdgerechtenVolkskeuken recepten

Recept tuinbonen met Zeeuws spek

In deemoed gedopt

‘Foei,’ schrijft mevrouw Glas uit Noordwijkerhout mij, ‘om tuinbonen te doppen door de schok langs de naad open te ritsen en dan de bonen eruit te halen. Probeer dat maar eens met een oogst ter grootte van een 50-litermand vol tuinbonen. De huid heeft het er heel slecht mee en het duurt een paar dagen voordat de pijn in de vingers is verdwenen.’ Ja, daar heb je het nu. Wel een stuk over het doppen van de eigen boontjes schrijven in de Verleiding en niet even oefenen op een mand van 50 liter. Erger, ik wist niet eens dat tuinboonpeulen schokken heten.

In deemoed geef ik daarom hier de instructies van de specialiste: ‘Tuinbonen dop je door de schok met twee handen vast te nemen en met beide duimen op de platte kant van de schok, op de boon te duwen. De boon wordt op die manier uit de schok geperst. Richt de kracht in de richting van een pan of schaal, anders vliegen ze door de hele kamer heen.’

Kijk, dat lijkt me leuk voor een kinderpartijtje. Veel sympathieker dan paintballen. Wel die pan klaarzetten natuurlijk, en zeggen dat ze daar in moeten, anders is er niks aan. Als je na afloop de hele zwik aan het zoeken zet en een prijs uitlooft voor wie de meeste achter de bank vandaan haalt, uit de limonadekan vist en bij het broertje uit zijn neusgat peutert, heb je ’s avonds nog te eten ook. Na taart, chips en friet kun je een o zo verantwoord maaltje tuinboontjes wel gebruiken.
Dop de tuinbonen (één keer, niet dubbeldoppen; het grijze velletje blijft). Pel de ui, snijd hem in de lengte door en snij de helften in dunne plakken. Bak ze op halfhoog vuur in de boter tot ze zacht zijn; een minuut of 3. Voeg de tuinbonen toe en zout, sluit de pan en smoor een kleine 10 minuten. Bak ondertussen het Zeeuws spek knapperig in een koekenpan; als het goed is hoeft daar helemaal geen extra vet bij. Verkruimel het daarna.
Meng de room door de tuinbonen en kook zonodig zonder deksel eventjes in tot het vocht sauzig is. Roer de basilicum en wat peper door. Strooi het knapperige spek er pas op het laatst over, anders wordt het weer zacht.

Tuinbonen met Zeeuws spek, voor 4:
2 kg tuinbonen in de peul
1 rode ui
50 gram boter
100 gram Zeeuws spek in plakken
1/2 dl crème fraîche
10 blaadjes basilicum, fijngesneden
zout en peper

Nu verkrijgbaar: mijn nieuwe boek, Italië – Mijn verhalen en recepten. ‘Persoonlijk, goed doorwrocht en aantrekkelijk, wat mij betreft kan het zó verfilmd worden: Onno’s jaar in Italië,’ schrijft Janny van der Heijden. Alleen bij mij verkrijgbaar met handtekening: klik daarvoor hier!

18-21 oktober begeleid ik voor het 3e jaar op rij een fantastisch lang wijn- en truffelweekend in De Marken, Italië, op Ca’Palazzo. Ieder jaar is er een nieuw programma! Klik hier voor info.

Mijn workshop inspiratie en research, 12 november bij mij thuis in Koog aan de Zaan, was rap volgeboekt. Snel een nieuwe datum gezocht: zondag 9 februari 2020. Ga met mij aan de slag om je horizon te verbreden! Er is plek voor maar 7 deelnemers, dus klik snel hier voor informatie.

Op 10 maart 2020 start een nieuwe cursus culinair schrijven/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.