Wijn

Tulipe de la Garde Sauvignon Blanc

Vegetariënde wijnliefhebbers – ik ken er niet veel. En dan bedoel ik echte wijnaficionado’s, lui die er boeken over lezen, meer dan tien of twintig flessen in een donkere hoek hebben liggen, en zich tegelijk uitsluitend met het plantaardige deel van het culinaire spectrum bezighouden. Nu is het ook zo dat wijn en vlees en vis goed samengaan. Dierlijke eiwitten smaken extra lekker als er wijn in de buurt is, dat friszure, soms wat bittere vocht dat rond smaakt door alcohol. Vlees lijkt een zetje te krijgen door de tannines in rode wijn en vice versa, vis spartelt op de tong met er wit of rosé erbij. Maar ja, dan groente. Die doet lastig.

Artisjokken zijn het schrijnendste voorbeeld en hebben al menig sommelier in de gordijnen doen klimmen. Ook spinazie, bleekselderij en meer van dat plantaardige blijken moeilijk te combineren met wijn. Maar als het dan toch moet, stel ik voor sauvignon blanc te gaan drinken, wit, knisperend fris, geurig en in dit geval – de Tulipe de la Garde 2009 – flink doorklaterend nadat hij al richting maag is vertrokken. Schurkt goddelijk tegen het Griekse aan, ook al komt hij uit de Bordeaux en wordt hij in elkaar gezet door Ilja Gort. Diens aanstekelijke pret in het wijnmaken (zie www.slurp.nu) lijkt in de wijn zelf te zitten.

Tulipe de la Garde Sauvignon Blanc 2009, Bordeaux, Albert Heijn 4,99 euro.

Vers verschenen: Luilekkerland - 400 jaar koken in Nederland, dat ik samen met dochter Charlotte schreef. We volgden 11 thema's dwars door de historische kookboeken van de Universiteit van Amsterdam, van eind 16e eeuw tot eind 20e. Huiver mee over de ontwikkelingen op groentegebied, bij het bereiden van gevogelte, in de tafelmanieren, bij het gebruik van vet. Grijns net als wij over de fotografie van vroeger of over de soms rammelende receptuur. Luilekkerland is een lekker lezend smulboek waar je wat van opsteekt! Met 62 recepten om ook zelf de historische keuken in te duiken. Klik hier voor meer informatie en om het te bestellen, natuurlijk met onze beider handtekeningen erin!    

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.