Wijn

Twee keer Grüner Veltliner

Twee Grüner Veltliners heb ik deze week. Eentje van de Aldi, eentje van de wijnhandel, de eerste voordelig, de tweede duur. Kijk, op zoek naar de wijn bij een dille-garnalenomelet schonk ik als eerste de ‘K’ Lössterrassen 2011 in mijn glas, 3,99 bij Aldi. Leuke wijn. Blij als ik hem aangereikt zou krijgen bij een partijtje buiten, als binnenkomertje voor de eerste barbecue. Verheugend licht, met maar 12 procentjes alcohol, en sappig fris.

En daarna draaide ik de schroefdop van de Diwald Grüner Veltliner Goldberg. Zelfde druif – die groene veltliner -, zelfde land – Oostenrijk -, aan elkaar grenzende gebieden, Kremsthal en Wagram. Maar daar houdt het op. Als ik bij die barbecue de Diwald zou krijgen, zocht ik meteen een stil hoekje op om hem te exploreren, zijn hele landschapje door te wandelen, paadjes op, laantjes in, dromen op zijn koele plekjes, huppelen langs zijn fruitige geuren. Het is namelijk Echte Wijn. Wijn waaraan je ruikt dat er door toedoen van wat voor gelukkige hand van een wijnmaker/natuurkracht/god ook (doorhalen wat niet in je straat past) een ziel aanwezig is. Volgens Dick Swaab en andere geleerden hebben wij mensen die niet. Aha. Maar deze wijn wel.

 

Diwald Grüner Veltliner Goldberg 2008, biologisch, www.2vin.nl en andere onafhankelijke wijnhandels circa 14 euro.

 

Op 17 maart 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

4 reacties op “Twee keer Grüner Veltliner

  1. Nou, dat is dus niet zo. Weliswaar zijn veel wijnproducenten dermate conservatief (of denken dat hun klanten dat zijn) dat ze doorgaan met kurken gebruiken, maar voor wijnen – ook zeer goede – die binnen een jaar of 5 gedronken moeten worden, is de schroefdop een perfecte afsluiting.

 1. Geachte heer Kleyn,

  U schreef ooit over de Gruner Veltliner K van de Aldi vanwege prima prijs-kwaliteit verhouding; producent van deze wijn is Joh. Mullner uit Krems. De Aldi heeft nu ineens een V wijn (etiket lijkt zeer op de voorganger) alleen de kwaliteit is veel minder EN de bottelaar lijkt uit Frankrijk te komen? De Oostenrijkse vlag ontbreekt bovenop de dop en ik vraag mij of deze nieuwe V wijn überhaupt wel het predicaat Qualiteitswein mag voeren. Ben benieuwd of u dit ook is opgevallen. Hoop dat Aldi snel zijn oude producent weer in de schappen voert, want de “K” Gruner Veltliner was inderdaad prima wijn voor prima prijs. Met vriendelijke groet,
  P. Nederkoorn

  1. Geachte heer (?) Nederkoorn,
   Ik moet u teleurstellen. Anders dan u misschien denkt, proef ik niet permanent alle beschikbare wijnen op de Nederlandse markt door. Maar ernstiger: ik kan op mijn computer niets vinden over de Veltliner K van Aldi. Misschien dat collega Kleij daarover schreef?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.