Wijn

Twee keer Grüner Veltliner

Twee Grüner Veltliners heb ik deze week. Eentje van de Aldi, eentje van de wijnhandel, de eerste voordelig, de tweede duur. Kijk, op zoek naar de wijn bij een dille-garnalenomelet schonk ik als eerste de ‘K’ Lössterrassen 2011 in mijn glas, 3,99 bij Aldi. Leuke wijn. Blij als ik hem aangereikt zou krijgen bij een partijtje buiten, als binnenkomertje voor de eerste barbecue. Verheugend licht, met maar 12 procentjes alcohol, en sappig fris.

En daarna draaide ik de schroefdop van de Diwald Grüner Veltliner Goldberg. Zelfde druif – die groene veltliner -, zelfde land – Oostenrijk -, aan elkaar grenzende gebieden, Kremsthal en Wagram. Maar daar houdt het op. Als ik bij die barbecue de Diwald zou krijgen, zocht ik meteen een stil hoekje op om hem te exploreren, zijn hele landschapje door te wandelen, paadjes op, laantjes in, dromen op zijn koele plekjes, huppelen langs zijn fruitige geuren. Het is namelijk Echte Wijn. Wijn waaraan je ruikt dat er door toedoen van wat voor gelukkige hand van een wijnmaker/natuurkracht/god ook (doorhalen wat niet in je straat past) een ziel aanwezig is. Volgens Dick Swaab en andere geleerden hebben wij mensen die niet. Aha. Maar deze wijn wel.

 

Diwald Grüner Veltliner Goldberg 2008, biologisch, www.2vin.nl en andere onafhankelijke wijnhandels circa 14 euro.

 

NIEUW! Deze zomer (zondag 28 juli – vrijdag 2 augustus) geef ik een vrolijke, korte cursus eetschrijven in de Ardèche. Klik hier voor informatie.

 

Op 7 oktober start in Utrecht een nieuwe cursus culinair schrijven/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

 

Hét cadeau voor 2019: Luilekkerland – 400 jaar koken in Nederland bestellen? Klik hier voor meer informatie en om het te bestellen, natuurlijk met onze beider handtekeningen erin! En als je Luilekkerland aanschaft, wil je misschien ook De grote Kleyn – culinair compendium erbij. 

2 reacties op “Twee keer Grüner Veltliner

    1. Nou, dat is dus niet zo. Weliswaar zijn veel wijnproducenten dermate conservatief (of denken dat hun klanten dat zijn) dat ze doorgaan met kurken gebruiken, maar voor wijnen – ook zeer goede – die binnen een jaar of 5 gedronken moeten worden, is de schroefdop een perfecte afsluiting.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.