Wijn

Twee keer Grüner Veltliner

Twee Grüner Veltliners heb ik deze week. Eentje van de Aldi, eentje van de wijnhandel, de eerste voordelig, de tweede duur. Kijk, op zoek naar de wijn bij een dille-garnalenomelet schonk ik als eerste de ‘K’ Lössterrassen 2011 in mijn glas, 3,99 bij Aldi. Leuke wijn. Blij als ik hem aangereikt zou krijgen bij een partijtje buiten, als binnenkomertje voor de eerste barbecue. Verheugend licht, met maar 12 procentjes alcohol, en sappig fris.

En daarna draaide ik de schroefdop van de Diwald Grüner Veltliner Goldberg. Zelfde druif – die groene veltliner -, zelfde land – Oostenrijk -, aan elkaar grenzende gebieden, Kremsthal en Wagram. Maar daar houdt het op. Als ik bij die barbecue de Diwald zou krijgen, zocht ik meteen een stil hoekje op om hem te exploreren, zijn hele landschapje door te wandelen, paadjes op, laantjes in, dromen op zijn koele plekjes, huppelen langs zijn fruitige geuren. Het is namelijk Echte Wijn. Wijn waaraan je ruikt dat er door toedoen van wat voor gelukkige hand van een wijnmaker/natuurkracht/god ook (doorhalen wat niet in je straat past) een ziel aanwezig is. Volgens Dick Swaab en andere geleerden hebben wij mensen die niet. Aha. Maar deze wijn wel.

 

Diwald Grüner Veltliner Goldberg 2008, biologisch, www.2vin.nl en andere onafhankelijke wijnhandels circa 14 euro.

 

Vers verschenen: Luilekkerland - 400 jaar koken in Nederland, dat ik samen met dochter Charlotte schreef. We volgden 11 thema's dwars door de historische kookboeken van de Universiteit van Amsterdam, van eind 16e eeuw tot eind 20e. Huiver mee over de ontwikkelingen op groentegebied, bij het bereiden van gevogelte, in de tafelmanieren, bij het gebruik van vet. Grijns net als wij over de fotografie van vroeger of over de soms rammelende receptuur. Luilekkerland is een lekker lezend smulboek waar je wat van opsteekt! Met 62 recepten om ook zelf de historische keuken in te duiken. Klik hier voor meer informatie en om het te bestellen, natuurlijk met onze beider handtekeningen erin!

En als je Luilekkerland aanschaft, wil je ook De grote Kleyn - culinair compendium erbij. Tot het eind van het jaar kost die in plaats van 45 euro slechts € 25.

2 reacties op “Twee keer Grüner Veltliner

    1. Nou, dat is dus niet zo. Weliswaar zijn veel wijnproducenten dermate conservatief (of denken dat hun klanten dat zijn) dat ze doorgaan met kurken gebruiken, maar voor wijnen – ook zeer goede – die binnen een jaar of 5 gedronken moeten worden, is de schroefdop een perfecte afsluiting.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.