Wijn

Undurraga Cabernet Sauvignon, Chili

Het hoofdgerecht in het Volkskrant Weekendmenu van deze week, van Loethe Olthuis, is eendenborst met marsala. En daar koos ik een Cabernet Sauvignon van Undurraga bij uit, een stevige rode wijn uit Chili.

Eend en zoet vormen een klassiek een-tweetje. Maar wijn en zoet doen dat allerminst, tenzij je zoete wijn neemt. Ik ken echter niemand die zin heeft in een zoete slok bij het hoofdgerecht. Wat te doen? Gelukkig zijn er wijnen die een malse vleug zoet van drank en vijg in de saus aankunnen. De Cabernet Sauvignon van Undurraga is er zo een.

Smaak

De wijnbouw in Chili is al aardig oud; Don Francisco Undurraga plantte in 1885 zijn eerste, persoonlijk uit Europa meegebrachte stokken. De man is inmiddels overleden, zo begrijp ik, maar zijn naam leeft voort in een stel fraaie wijnen, waarvan deze betaalbare Cabernet er eentje van is. Hij is niet bijzonder pretentieus, maar rinkelt vrolijk van het fruit, en zijn sappigheid met een aangename rand kruidigheid past bij de eend en de vijgen als een deksel op een pot.

Verkrijgbaar

Undurraga Cabernet Sauvignon, Central Valley, Chili

Albert Heijn, 4,49 euro.

***

Wie houdt er van truffels? En van Italië? 19-22 oktober begeleid ik een korte, spannende truffelreis naar de Marken. Vorig jaar was het een groot succes, dit jaar uiteraard weer. Flitsreis mee naar de nazomer! Klik hier voor details.   10 oktober verschijnt Luilekkerland - 100 jaar koken in Nederland, dat ik samen met dochter Charlotte schreef. We volgden 11 thema's dwars door de historische kookboeken van de Universiteit van Amsterdam, van eind 16e eeuw tot eind 20e. Huiver mee over de ontwikkelingen op groentegebied, bij het bereiden van gevogelte, in de tafelmanieren, bij het gebruik van vet. Grijns net als wij over de fotografie van vroeger of over de soms rammelende receptuur. Luilekkerland is een lekker lezend smulboek waar je wat van opsteekt! Met 62 recepten om ook zelf de historische keuken in te duiken. Klik hier voor meer informatie en om het te bestellen, natuurlijk met onze beider handtekeningen erin!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.