Hoofdgerechten | Volkskeuken recepten

Varkensgebraad met port en kastanjes

Soms is zelf doen leuk. Soms kun je er dingen mee bereiken die anders niet mogelijk zijn. Ik heb het over de koken hè. Maar ik heb een buitengemeen ontwikkelde hang naar gemak, naar luiheid. Ik laat heel graag voor me werken, zeker als de resultaten beter zijn dan wat ik zelf zou kunnen veroorzaken. Als ik zeg ‘boerenkaas’ of ‘parmaham’, bent u het met me eens. Die kunnen we helemaal niet maken. Maar er is een enorm gebied waar we kunnen kiezen. Zo zijn er francofiele kookliefhebbers die zelf confit de canard bereiden. Rauwe eendenbouten kopen, het vlees in grof zout zetten en daags erna broeien in heel veel duur eendenvet. Als alles goed gaat, is het net zo lekker als de confit uit een blik. Ik zei als. Sowieso zijn ze een veelvoud kwijt aan geld. Het drievoudige, viervoudige. Ik vrees dat in deze situatie het woord ‘passie’ gaat vallen.

Dat moet je niet willen, is mijn mening. Dat onhandige zelf doen, laat staan het woord passie gebruiken. Overweeg alles en behoud het goede, zegt de bijbel en zo is het maar net. Pakjes en zakjes gebruiken? Nee. Een fijn blik gekonfijte eend aanschaffen? Nou en of. Hetzelfde geldt voor kastanjes. Zelf behandelen is immer een teleurstelling. Er zijn rotte en uitgedroogde bij, ze willen hun velletje niet kwijt. Terwijl er in de supermarkt en delicatessenwinkel kloeke glazen potten met prima marrons op me wachten.

 

Varkensgebraad met port en kastanjes

Hoofdgerecht voor 4 personen

 

700 g schouderfilet, ongekruid

25 g boter

50 ml rode port

200 ml crème fraîche

2 takken tijm

250 g gare, gepelde kastanjes

Optioneel: beetje verse peterselie, gehakt

 

Het aardigst is als je slager het vlees even opbindt. Zout het vlees goed – ik doe dat vele uren of zelfs een dag tevoren. Daarmee pekel je het een beetje en dat houdt het sappig. Maar als dat niet kan, doe je het à la minute. Alles is betrekkelijk, per slot van rekening.

Braad het vlees in een braadpan aan in de boter. Rustig aan, alle kanten. Voeg dan de port, room en tijm toe en sluit de pan. Gaar op je allerlaagste pit, wellicht met een sudderplaatje, 30 minuten. Draai tussentijds nog eens om. Warm vervolgens de kastanjes 5 minuten mee. Draai het vuur uit en laat 10 minuten staan in de afgesloten pan. Serveer het vlees in plakken gesneden en strooi er als je wilt wat peterselie over.

Op 17 maart 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.