Wijn

Veilleur de Nuit Pinot Gris d’Alsace 2007

Jazeker, ook deze keer is er weer een weekendmenu van de Volkskrant. Loethe Olthuis heeft prei-mosterdsoep met appel als voorgerecht bedacht, kabeljauw met rozijnen en paddestoelen als hoofdschotel en griesmeelpudding toe. Bij de eerste twee gerechten kan uitstekend eenzelfde wijn worden geschonken, en daarvoor koos ik een pinot gris uit de Elzas.

Waarom

Ze doet het weer, die donderse Loethe: gerechten bedenken waarin zoetzuur de hoofdrol speelt. Zowel de prei-mosterdsoep als de kabeljauw met rozijnen en paddestoelen vragen om frisse sappigheid met een minizoetje. Daarvoor moet je in Midden-Europa zijn, en ik kom uit in de Elzas – Frans, maar met stevige Duitse invloeden.

Smaak

De Cave de Turckheim is een uitstekend werkende coöperatie, en de Veilleur de Nuit (de nachtwaker is een symbool van Turckheim) is hun label voor de lijn voordeliger wijnen. Pinot gris is een van de kwaliteitsdruiven van de streek en geeft wijnen met veel volheid en dat noodzakelijke, gevraagde zoetje. En kijk nu niet neer op dat zoet – ‘ik lust alleen maar droog!’ – want in de combinatie met deze gerechten smaakt hij voortreffelijk.

Verkrijgbaar

Mitra, 7,99 euro

NIEUW! Deze zomer (zondag 28 juli – vrijdag 2 augustus) geef ik een vrolijke, korte cursus eetschrijven in de Ardèche. Klik hier voor informatie.

 

Op 7 oktober start in Utrecht een nieuwe cursus culinair schrijven/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

 

7 mei verschijnt het: mijn nieuwe boek Italië – mijn verhalen en recepten. Bestellen kan nu al, dan gaat het gesigneerd op de post zodra het bij mij binnenkomt. ‘Persoonlijk, goed doorwrocht en aantrekkelijk, wat mij betreft kan het zó verfilmd worden: Onno’s jaar in Italië,’ schrijft Janny van der Heijden. Ik bedoel maar. Klik hier voor info en bestellen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.