Wijn

Veilleur de Nuit Pinot Gris d’Alsace 2007

Jazeker, ook deze keer is er weer een weekendmenu van de Volkskrant. Loethe Olthuis heeft prei-mosterdsoep met appel als voorgerecht bedacht, kabeljauw met rozijnen en paddestoelen als hoofdschotel en griesmeelpudding toe. Bij de eerste twee gerechten kan uitstekend eenzelfde wijn worden geschonken, en daarvoor koos ik een pinot gris uit de Elzas.

Waarom

Ze doet het weer, die donderse Loethe: gerechten bedenken waarin zoetzuur de hoofdrol speelt. Zowel de prei-mosterdsoep als de kabeljauw met rozijnen en paddestoelen vragen om frisse sappigheid met een minizoetje. Daarvoor moet je in Midden-Europa zijn, en ik kom uit in de Elzas – Frans, maar met stevige Duitse invloeden.

Smaak

De Cave de Turckheim is een uitstekend werkende coöperatie, en de Veilleur de Nuit (de nachtwaker is een symbool van Turckheim) is hun label voor de lijn voordeliger wijnen. Pinot gris is een van de kwaliteitsdruiven van de streek en geeft wijnen met veel volheid en dat noodzakelijke, gevraagde zoetje. En kijk nu niet neer op dat zoet – ‘ik lust alleen maar droog!’ – want in de combinatie met deze gerechten smaakt hij voortreffelijk.

Verkrijgbaar

Mitra, 7,99 euro

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.