Wijn

Verrukkelijke Cabernet Franc uit de Languedoc

De Languedoc is de vineuze speeltuin van Frankrijk. Het klimaat is er gunstig en de grond is er nog te betalen. Er bestaat een appellation d’origine voor de streek, die stelt dat er druiven als grenache en syrah moeten worden gebruikt, maar heel wat wijnbouwers willen daarnaast of in plaats daarvan andere kanten op. In een hoekje tussen Carcassonne en Limoux dat wel aan Toscane doet denken, werken Engelsman Tim Ford, Zuid-Afrikaan Anthony Record en Fransman Vincent Chansault samen op Domaine Gayda. Ze koesteren grote ambities en maken ze nog waar ook. Verbaas je over het vreemde etiket van de Figure Libre Cabernet Franc – een flodderige superman die door de wolken zweeft maar zelf niet weet hoe of waarom – en proef dan de wijn. Diep zwart, grondig voorzien van bramenaroma, van geuren van zwarte peper en potloodslijpsel en een zo gemarkeerd bittertje dat ik aan de hop in bier moest denken. Cabernet franc is een druif uit de Loirestreek, waar hij regelmatig niet rijp wordt en dan groen smaakt en ruikt. Daar heeft hij hier geen last van. Biologische wijn, intens, van grote klasse.

 

Figure Libre Cabernet Franc 2015 Pays d’Oc, Gayda

Pasteuning.nl, € 16,95

 

Prijs/kwaliteit 8

 

Nu verkrijgbaar: mijn nieuwe boek, Italië – Mijn verhalen en recepten. ‘Persoonlijk, goed doorwrocht en aantrekkelijk, wat mij betreft kan het zó verfilmd worden: Onno’s jaar in Italië,’ schrijft Janny van der Heijden. Nu verkrijgbaar in de boekhandel!

Op 7 oktober start in Utrecht een nieuwe cursus culinair schrijven/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

18-21 oktober begeleid ik voor het 3e jaar op rij een fantastisch lang wijn- en truffelweekend in De Marken, Italië, op Ca’Palazzo. Ieder jaar is er een nieuw programma! Klik hier voor info.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.