Wijn

Verrukkelijke Cabernet Franc uit de Languedoc

De Languedoc is de vineuze speeltuin van Frankrijk. Het klimaat is er gunstig en de grond is er nog te betalen. Er bestaat een appellation d’origine voor de streek, die stelt dat er druiven als grenache en syrah moeten worden gebruikt, maar heel wat wijnbouwers willen daarnaast of in plaats daarvan andere kanten op. In een hoekje tussen Carcassonne en Limoux dat wel aan Toscane doet denken, werken Engelsman Tim Ford, Zuid-Afrikaan Anthony Record en Fransman Vincent Chansault samen op Domaine Gayda. Ze koesteren grote ambities en maken ze nog waar ook. Verbaas je over het vreemde etiket van de Figure Libre Cabernet Franc – een flodderige superman die door de wolken zweeft maar zelf niet weet hoe of waarom – en proef dan de wijn. Diep zwart, grondig voorzien van bramenaroma, van geuren van zwarte peper en potloodslijpsel en een zo gemarkeerd bittertje dat ik aan de hop in bier moest denken. Cabernet franc is een druif uit de Loirestreek, waar hij regelmatig niet rijp wordt en dan groen smaakt en ruikt. Daar heeft hij hier geen last van. Biologische wijn, intens, van grote klasse.

 

Figure Libre Cabernet Franc 2015 Pays d’Oc, Gayda

Pasteuning.nl, € 16,95

 

Prijs/kwaliteit 8

 

Mijn boeken De grote Kleyn, Luilekkerland en Italië – mijn verhalen en recepten zijn ideale cadeaus voor het voorjaar, om nog maar te zwijgen van Charlottes vers verschenen boek Trek, eten onderweg – toen en nu! En bij ons kun je ze gesigneerd krijgen. Klik hier om ze te bestellen.

Op 27 september 2021 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe mee met de workshops Kookboek Maken (30 mei 2021) of Inspiratie en Research (datum te bepalen zodra corona het toestaat). Klik hier voor informatie. 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.