Wijn

Vinho Verde in Volkskrant Weekendmenu

Bij Loethe Olthuis’ Baksische forel in het Volkskrant Weekendmenu zocht ik een zeer frisse Vinho Verde uit, de Gatão 2007. Een ‘light wijn’ die helemaal niet pretendeert light te zijn, maar daar met zijn 8,5 procent wel toe gerekend kan worden.

Hij komt uit het noorden van Portugal en dankt zijn naam aan zijn groenheid in de zin van ‘jeugd’. Hij heeft weliswaar een zeer bleke, bijna groenige tint, maar er bestaat ook vinho verde in rood en rosé.

Smaak

Fris, frisser, frist. De Gatão giechelt het glas uit met een geur en smaak die vooral aan groene appels doet denken. Een gezellige vleug koolzuur helpt. Goed koelen en vooral meteen na aanschaf opdrinken; vinho verde verliest na botteling met de maanden zijn fraîcheur. Heerlijk bij en vooral ook voorafgaand aan de Baskische forel; vooral aan te schaffen in dozen tegelijk.

Verkrijgbaar

Gatão Vinho Verde 2007, circa 5 euro bij slijters, Coop en Dirk III, verkoopadressen op www.gatao.nl.

De ideale cadeaus voor de feestdagen (of gewoon om de grauwe dagen door te komen): mijn boeken! Italië, mijn verhalen en recepten, De grote Kleyn en andere boeken, alleen bij mij verkrijgbaar met handtekening: klik daarvoor hier.

Mijn workshop inspiratie en research, 12 november bij mij thuis in Koog aan de Zaan, was rap volgeboekt. Snel een nieuwe datum gezocht: zondag 26 januari 2020. Ga met mij aan de slag om je horizon te verbreden! Er is plek voor maar 7 deelnemers, dus klik snel hier voor informatie.

Op 10 maart 2020 start een nieuwe cursus culinair schrijven/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.