Wijn

Vinho Verde in Volkskrant Weekendmenu

Bij Loethe Olthuis’ Baksische forel in het Volkskrant Weekendmenu zocht ik een zeer frisse Vinho Verde uit, de Gatão 2007. Een ‘light wijn’ die helemaal niet pretendeert light te zijn, maar daar met zijn 8,5 procent wel toe gerekend kan worden.

Hij komt uit het noorden van Portugal en dankt zijn naam aan zijn groenheid in de zin van ‘jeugd’. Hij heeft weliswaar een zeer bleke, bijna groenige tint, maar er bestaat ook vinho verde in rood en rosé.

Smaak

Fris, frisser, frist. De Gatão giechelt het glas uit met een geur en smaak die vooral aan groene appels doet denken. Een gezellige vleug koolzuur helpt. Goed koelen en vooral meteen na aanschaf opdrinken; vinho verde verliest na botteling met de maanden zijn fraîcheur. Heerlijk bij en vooral ook voorafgaand aan de Baskische forel; vooral aan te schaffen in dozen tegelijk.

Verkrijgbaar

Gatão Vinho Verde 2007, circa 5 euro bij slijters, Coop en Dirk III, verkoopadressen op www.gatao.nl.

Mijn boeken De grote Kleyn, Luilekkerland en Italië – mijn verhalen en recepten zijn ideale cadeaus voor 2021. En bij mij kun je ze gesigneerd krijgen! Klik hier om ze te bestellen.

Op 8 februari 2021 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe mee met de workshops Kookboek Maken (30 mei 2021) of Inspiratie en Research (datum te bepalen zodra corona het toestaat). Klik hier voor informatie. 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.