Wijn

Volkskrant culinair op internet

Eindelijk is er iets culinairs te vinden op de site van de Volkskrant. Met ingang van vandaag staat er elke zaterdag een weekendmenu in het VK-Magazine, waarvan één recept is afgedrukt, en de rest op www.volkskrant.nl/volkskeuken staat. Daar hoort ook een stukje over een bij het afgedrukte recept passende wijn bij, maar dat is op de VK-site nog even niet beschikbaar; volgende week wel, denk ik. Loethe Olthuis en ik wisselen elkaar af bij het maken van het weekendmenu, maar de wijn wordt telkens door mij geselecteerd. Deze week gaat het bij Loethes risotto met paddestoelen om de Pinot Grigio Di Lenardo 2006, Grave Friuli.

Gerecht

Deze risotto is een smaakbom van jewelste, romig, kazig en kruidig tegelijk, met daarbij nog het aardse van paddestoelen. Daar kan je een vineuze kanjer naast zetten, bijvoorbeeld een houtgerijpte Chardonnay, maar de kans bestaat dan dat ze botsen. Twee uitgesproken karakters gaan moeilijk samen. Nee, ik pak het aan zoals Italianen het zouden doen. Die nemen een wijn die zich voegt, die aardig is, die een gouden lijstje wil zijn om het expressionistische risottoschilderij.

Wijn

De Pinot Grigio van Lenardo Vineyards uit Friuli, de Italiaanse regio die aan Slovenië grenst, is vol van smaak, met een lekkere bloemige geur. Ergens onder de oppervlakte huist een zoetje, bijna onproefbaar, maar precies wat nodig is om aan te sluiten bij de mascarpone en de smeuïge rijst.

Pinot Grigio Vigne dei Vieris 2006, Di Lenardo, Grave Friuli, 8,45 euro bij de 37 winkels aangesloten bij www.lesgenereux.nl.

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.