Wijn

Volkskrant culinair op internet

Eindelijk is er iets culinairs te vinden op de site van de Volkskrant. Met ingang van vandaag staat er elke zaterdag een weekendmenu in het VK-Magazine, waarvan één recept is afgedrukt, en de rest op www.volkskrant.nl/volkskeuken staat. Daar hoort ook een stukje over een bij het afgedrukte recept passende wijn bij, maar dat is op de VK-site nog even niet beschikbaar; volgende week wel, denk ik. Loethe Olthuis en ik wisselen elkaar af bij het maken van het weekendmenu, maar de wijn wordt telkens door mij geselecteerd. Deze week gaat het bij Loethes risotto met paddestoelen om de Pinot Grigio Di Lenardo 2006, Grave Friuli.

Gerecht

Deze risotto is een smaakbom van jewelste, romig, kazig en kruidig tegelijk, met daarbij nog het aardse van paddestoelen. Daar kan je een vineuze kanjer naast zetten, bijvoorbeeld een houtgerijpte Chardonnay, maar de kans bestaat dan dat ze botsen. Twee uitgesproken karakters gaan moeilijk samen. Nee, ik pak het aan zoals Italianen het zouden doen. Die nemen een wijn die zich voegt, die aardig is, die een gouden lijstje wil zijn om het expressionistische risottoschilderij.

Wijn

De Pinot Grigio van Lenardo Vineyards uit Friuli, de Italiaanse regio die aan Slovenië grenst, is vol van smaak, met een lekkere bloemige geur. Ergens onder de oppervlakte huist een zoetje, bijna onproefbaar, maar precies wat nodig is om aan te sluiten bij de mascarpone en de smeuïge rijst.

Pinot Grigio Vigne dei Vieris 2006, Di Lenardo, Grave Friuli, 8,45 euro bij de 37 winkels aangesloten bij www.lesgenereux.nl.

Vers verschenen: Luilekkerland - 400 jaar koken in Nederland, dat ik samen met dochter Charlotte schreef. We volgden 11 thema's dwars door de historische kookboeken van de Universiteit van Amsterdam, van eind 16e eeuw tot eind 20e. Huiver mee over de ontwikkelingen op groentegebied, bij het bereiden van gevogelte, in de tafelmanieren, bij het gebruik van vet. Grijns net als wij over de fotografie van vroeger of over de soms rammelende receptuur. Luilekkerland is een lekker lezend smulboek waar je wat van opsteekt! Met 62 recepten om ook zelf de historische keuken in te duiken. Klik hier voor meer informatie en om het te bestellen, natuurlijk met onze beider handtekeningen erin!    

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.