Wijn

Volle rode biefstukwijn uit de Corbières

Vandaag in het Volkskrant Magazine mijn uitleg over het bakken van de lekkerste biefstuk. Biefstuk is ideaal wijneten. Rodewijneten. Biefstuk maakt wijnen lekkerder en dat genoegen is nog eens wederzijds ook. Grofweg kun je stellen dat alle steviger rode wijnen bij biefstuk passen. Variaties komen er pas als er dingen bij komen, saus, garnituur, frutsels.

Een roomsaus bijvoorbeeld stuurt naar een rijpere wijn met houtrijping. Die heeft altijd een randje vanille en boter dat daar mooi bij past. Paddestoelen, truffels? Een paddestoelige wijn van meer dan een jaartje of vier, vijf, Barolo, Brunello di Montalcino. Nee, dat zijn niet de goedkoopste slobbertjes. Maar maak je niet druk, ook slobbers passen bij biefstuk: zelfs de kartonnigste, autobanderigste rode prijskraker uit het onderste schap van de supermarkt knapt op van een stuk rood vlees.

Dat gezegd hebbende gaan wij over tot de aanrader van deze week: Château de l’Horte Réserve Spéciale 2008. Eentje uit een ruim scala Corbières van Jean-Pierre Biard en Johanna van der Spek, een franco-hollandais koppel dat kans heeft gezien zichzelf uit de vineuze anonimiteit van de Languedoc omhoog te werken. (Want jongens, wat is er veel wijn daar.) Deze Réserve Speciale is gemaakt van grenache, carignan, syrah en mourvèdre, en zoemt warm en vol van kruiden, bramen en ander zwart fruit, en heeft een hint van chocola. Ideaal bij biefstuk, gegrild, gebakken, gebarbecued.

Château de l’Horte Réserve Spéciale 2008, Plus, € 7,79.

Vers verschenen: Luilekkerland - 400 jaar koken in Nederland, dat ik samen met dochter Charlotte schreef. We volgden 11 thema's dwars door de historische kookboeken van de Universiteit van Amsterdam, van eind 16e eeuw tot eind 20e. Huiver mee over de ontwikkelingen op groentegebied, bij het bereiden van gevogelte, in de tafelmanieren, bij het gebruik van vet. Grijns net als wij over de fotografie van vroeger of over de soms rammelende receptuur. Luilekkerland is een lekker lezend smulboek waar je wat van opsteekt! Met 62 recepten om ook zelf de historische keuken in te duiken. Klik hier voor meer informatie en om het te bestellen, natuurlijk met onze beider handtekeningen erin!    

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.