Wijn

Voordelige, lekkere Rhônewijn bij C1000

Vandaag in het Volkskrant Magazine het recept voor Irish stew (nee, hier niet, en snotverdikke ook niet op de VK-site, sorry). Mijn taak om daar een wijn bij te zoeken, en dat staat hier dan weer wel! Irish stew is een luxe variatie op de eeuwenoude dagelijkse maaltijd van alle armere bewoners van Europa. Die kwam uit een ketel boven het vuur waar inging wat er was, knollen, wortels, kool en misschien een stuk spek.

De grandioze luxe zat voor de Ieren van vroeger in het ruime gebruik van vlees. Voor onze 21ste-eeuwse verwende bekjes is het echter een rustiek gerecht. Je kunt er Iers bier bij drinken, Guinness of zo, maar ik kom zelf toch altijd weer bij wijn uit. Iets leuks maar bescheidens.

In mijn jongvolwassenheid dronk je in dit soort gevallen in Frankrijk koude rode wijn uit literflessen met statiegeld, afgesloten met een dopje in plaats van een kurk. In de winkel lagen ze in enorme rekken, in drie ‘kwaliteiten’: 10, 11 en 12 procent alcohol. Kostte comfortabel weinig, was drinkbaar en veroorzaakte na voldoende inname net zo’n soezig/opwekkend/creatief/erotisch welbevinden als dure wijn. Ik verlang nog wel eens terug naar die tijd, want zalig waren de onwetenden van smaak.

Maar dat is geweest. C1000 heeft twee wijnen van de wijncoöperatie van Laudun en Chusclan in de schappen gezet. En laat ik nou de voordeligste, de Esprit du Rhône Réserve 2008, de aardigste vinden. Hij heeft de basisappellation d’origine op het etiket, gewoon Côtes du Rhône, maar smaakt lekker fruitig, met een randje drop en wat kruidigs, en hapt zeer goed weg. Voor iedereen die de koude liters voorbij is.

Esprit de Rhône Réserve 2008, Côtes du Rhône, bij C1000 3,89 euro.

Nu verkrijgbaar: mijn nieuwe boek, Italië – Mijn verhalen en recepten. ‘Persoonlijk, goed doorwrocht en aantrekkelijk, wat mij betreft kan het zó verfilmd worden: Onno’s jaar in Italië,’ schrijft Janny van der Heijden. Klik hier voor info en bestellen. Met handtekening en opdracht uiteraard!

NIEUW! Deze zomer (zondag 28 juli – vrijdag 2 augustus) geef ik een vrolijke, korte cursus eetschrijven in de Ardèche. Klik hier voor informatie.

Op 7 oktober start in Utrecht een nieuwe cursus culinair schrijven/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

18-21 oktober begeleid ik voor het 3e jaar op rij een fantastisch lang wijn- en truffelweekend in De Marken, Italië, op Ca’Palazzo. Ieder jaar is er een nieuw programma! Klik hier voor info.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.