SmaakvertellingenVoorpagina

Voorproefje: restaurant Felix in Amsterdam

Een glaasje Champagne tussen de steigers en de verfblikken, het weer eens een andere manier om een diner te beginnen. Vreemd maar niet on-chic, want ik stond in de hal van Felix Meritis, dat bezig is (weer eens) als een fenix uit zijn as te herrijzen. Cultuurcentrum, dat wordt het, maar dat was het eigenlijk altijd al, eerst een eeuw vanaf zijn bouw in 1788 als belangrijkste concertzaal van Amsterdam (het Concertgebouw opende exact honderd jaar later), in de laatste jaren 70 als Shaffytheater, waar behalve de naamgever ook Bram en Freek hun naam vestigden.

Smokey buffalo: buffelyoghurt, mierik en koolrabi

En nu een complete make-over dus, aangegaan door ondernemer Alex Mulder, die al tal van andere projecten succesvol heeft gemaakt. Waar in het Shaffytheater de bar was – mijn Juliette heeft daar jaren gewerkt, nee, er hangt geen gedenksteen – is vanaf eind januari restaurant Felix gevestigd. En na mijn apéro bij de verfblikken mocht ik daar komen proeven welke richting chef Floris van Straalen (ex allerlei topbedrijven), maître Sander van Loenen Martinet en sommelier Saskia Smeenk (beiden ex-Okura) inslaan. ‘Affordable luxury’ noemen ze het zelf, zeven gangen voor 70 euro. Het zag er allemaal uiterst geraffineerd uit, smaakte uitstekend, hoewel er hier en daar nog wat fijnafstelling nodig was. Indrukwekkende smaakbalans in iets wat van Straalen ‘Caesar no. 56.51-3.515’ noemt, van little gem, langoustine, spekkruimels en ansjovis, en een briljant eitje van 62 graden met Nederlandse kaviaar, aardpeer en jonge knoflook, dat waren maar twee van de verrassingen. Het vreemdste gerecht was een bijnadessert van buffelyoghurt, mierik en koolrabi, met zowel zout en zuur als zeer aanwezig zout in de smaak. De erbij geschonken Traminer redde het niet – te weinig intens – maar voor de rest schonk sommelier Smeenk juist spot-on gekozen wijnen. Haar overdonderende enthousiasme was al even indrukwekkend.

Rosbief met saus van bloedworst

Half juni verschijnt mijn gloednieuwe boek Mijn Frankrijk – verhalen en recepten. Wil je het ontvangen met handtekening, dan kun je het hier vast bestellen. Net zoals De grote Kleyn, Luilekkerland en Mijn Italië – verhalen en recepten, plus Charlottes vers verschenen boek Trek, eten onderweg – toen en nu!

Op 27 september 2021 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe mee met de workshops Kookboek Maken (30 mei 2021) of Inspiratie en Research (datum te bepalen zodra corona het toestaat). Klik hier voor informatie. 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.