SmaakvertellingenVoorpagina

Voorproefje: restaurant Felix in Amsterdam

Een glaasje Champagne tussen de steigers en de verfblikken, het weer eens een andere manier om een diner te beginnen. Vreemd maar niet on-chic, want ik stond in de hal van Felix Meritis, dat bezig is (weer eens) als een fenix uit zijn as te herrijzen. Cultuurcentrum, dat wordt het, maar dat was het eigenlijk altijd al, eerst een eeuw vanaf zijn bouw in 1788 als belangrijkste concertzaal van Amsterdam (het Concertgebouw opende exact honderd jaar later), in de laatste jaren 70 als Shaffytheater, waar behalve de naamgever ook Bram en Freek hun naam vestigden.

Smokey buffalo: buffelyoghurt, mierik en koolrabi

En nu een complete make-over dus, aangegaan door ondernemer Alex Mulder, die al tal van andere projecten succesvol heeft gemaakt. Waar in het Shaffytheater de bar was – mijn Juliette heeft daar jaren gewerkt, nee, er hangt geen gedenksteen – is vanaf eind januari restaurant Felix gevestigd. En na mijn apéro bij de verfblikken mocht ik daar komen proeven welke richting chef Floris van Straalen (ex allerlei topbedrijven), maître Sander van Loenen Martinet en sommelier Saskia Smeenk (beiden ex-Okura) inslaan. ‘Affordable luxury’ noemen ze het zelf, zeven gangen voor 70 euro. Het zag er allemaal uiterst geraffineerd uit, smaakte uitstekend, hoewel er hier en daar nog wat fijnafstelling nodig was. Indrukwekkende smaakbalans in iets wat van Straalen ‘Caesar no. 56.51-3.515’ noemt, van little gem, langoustine, spekkruimels en ansjovis, en een briljant eitje van 62 graden met Nederlandse kaviaar, aardpeer en jonge knoflook, dat waren maar twee van de verrassingen. Het vreemdste gerecht was een bijnadessert van buffelyoghurt, mierik en koolrabi, met zowel zout en zuur als zeer aanwezig zout in de smaak. De erbij geschonken Traminer redde het niet – te weinig intens – maar voor de rest schonk sommelier Smeenk juist spot-on gekozen wijnen. Haar overdonderende enthousiasme was al even indrukwekkend.

Rosbief met saus van bloedworst

De dagen lengen, maar de herfst die we winter noemen woedt door. Wat te doen? Mijn boeken lezen natuurlijk! Italië, mijn verhalen en recepten, De grote Kleyn en Luilekkerland, 400 jaar koken in Nederland, alleen bij mij verkrijgbaar met handtekening: klik daarvoor hier.

Op 10 maart 2020 start een nieuwe cursus culinair schrijven/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

Zomerweek Italië 17-24 juni: Een droomoord in Le Marche, pittige schrijflessen, bezoeken aan wijnmakers en producenten van de heerlijkste specialiteiten, de zomerweek Italië wordt net zo’n feest als die in Frankrijk afgelopen jaar! Informatie.

Leren over culinaire geschiedenis? Culinair historica en dochter Charlotte en ik geven een 6-delige serie lezingen bij de Illustere School van de Universiteit van Amsterdam. Open voor iedereen! Klik hier voor info. 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.