NagerechtenVolkskeuken recepten

Recept walnotentaart

Zit u goed? Mooi. Ik ben geen paragnost, dus hecht aan mijn voorspellingen geen ministeriële waarde, maar ik denk dat binnen tien jaar suiker een betekenis krijgt die vergelijkbaar is met die van roken nu. Of nee, dat is te sterk. Laat ik het zo uitdrukken: met die van verzadigd vet. Terwijl dat verzadigde vet zijn demonische status juist kwijtraakt.

Ooit was iets echt zoets, snoep, taart, frisdrank, een traktatie die je maar af en toe kreeg. Op verjaardagen, met sinterklaas en met kerst. Naar die schaarste moeten we terug, maar dat gaat vanzelf gebeuren. De traktatie van weleer wordt een verwennerig zondemoment.

Let wel, ik heb het niet over afvallen. Afvallen is nodig als je al te ver bent gegaan; het zou helemaal niet nodig moeten zijn (niet dat veel dikke mensen daar keus in hebben; eetpatronen krijg je als kind door je ouders aangereikt). Nee, suiker schaadt onze gezondheid, ook die van mensen die helemaal niet te dik zijn. Het haalt je insulinehuishouding overhoop, maakt je bevattelijk voor sluipende, nooit echt aan de oppervlakte komende ontstekingen. Voor de duidelijkheid: appelstroop, honing en rietsuiker zijn niet beter dan bietsuiker, in dit opzicht. Suikers zijn suikers.

Bakken wij als afscheid van de zonde een walnotentaart. Wie walnoten te bitter vindt, neemt pecans.

Maal de walnoten tot kruim met de keukenmachine. Bewaar. Maak dan het deeg: doe er de ingrediënten voor in de keukenmachine (zonder dat walnotenkruim, natuurlijk!) en draai tot zich een bal begin te vormen. Stop meteen. Pak de bal in folie en leg een half uur in de koelkast.

Zet de oven aan op 180 graden. Meng voor de vulling de suiker en de crème fraîche. Roer er het notenkruim door. Klop apart met schoon materiaal de eiwitten met een mespunt zout stijf. Spatel het notenmengsel door de eiwitten.

Beboter een taartvorm en verdeel het deeg erover, met een rand. Doe de vulling erin. Bak 30 minuten; dek de bovenkant af met beboterde folie als hij te bruin wordt. Laat afkoelen en bestrijk met losgeroerde mascarpone. Liefhebbers roeren daar een ippetippie loeisterke koffie door. Garneer met meer noten. Opeten: liefst met veel anderen, in kleine stukjes.

 

Notentaart

Voor veel personen

 

Deeg:

225 g bloem

100 g roomboter

50 g suiker

3 eidooiers

Vulling:

150 g gepelde walnoten

150 g suiker

100 g crème fraîche

3 eiwitten

En verder:

boter om in te vetten

paar eetlepels mascarpone

meer walnoten

 

Vers verschenen: Luilekkerland - 400 jaar koken in Nederland, dat ik samen met dochter Charlotte schreef. We volgden 11 thema's dwars door de historische kookboeken van de Universiteit van Amsterdam, van eind 16e eeuw tot eind 20e. Huiver mee over de ontwikkelingen op groentegebied, bij het bereiden van gevogelte, in de tafelmanieren, bij het gebruik van vet. Grijns net als wij over de fotografie van vroeger of over de soms rammelende receptuur. Luilekkerland is een lekker lezend smulboek waar je wat van opsteekt! Met 62 recepten om ook zelf de historische keuken in te duiken. Klik hier voor meer informatie en om het te bestellen, natuurlijk met onze beider handtekeningen erin!    

6 reacties op “Recept walnotentaart

  1. Beste Onno,
    Ik denk dat je helemaal gelijk hebt! Gisteren deelde ik met mijn collega tijdens een nieuwjaarsborrel het ondernemersmagazine uit dat we maken. Als lokkertje hadden we er spekkies bij gedaan. Dat werkte goed! We werden belaagd door volwassenen, (vooral mannen, vrouwen doen bijna allemaal aan de lijn), die als kleine kinderen naar de spekkies graaiden. Verbijsterend! Liever had ik natuurlijk gezien dat ze om de magazines vochten, maar die kregen ze er nu dus gewoon bij. Kortom, zoetigheid maakt echt het beest in mensen los!
    Groeten,
    Elaine
    Ondernemen met Passie!

  2. Beste Onno,
    Wat voor soort taartvorm wordt hier bedoeld: een springvorm of een vlaaivorm? En hoe groot moet die vorm zijn?
    Groeten,
    Marga

  3. Ik heb een chocolade walnotentaart gemaakt!!
    Ik had heel veel walnoten dit kan ik ook als broodbeleg gebruiken!!
    Het is erg machtig ik heb room eieren chocolade suiker en roomboter gebruikt !!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.