Wijn

Warre Port Otima 10 Year Tawny

Sint Loethe heeft weken lopen denken
wat voor menu ze ons vandaag zou geven!

Maar het werd aardappelsoep met paddestoelen, een quiche met witlof en een tiramisù met speculaas, allemaal te vinden op de site van de Volkskrant. En pietersbaas Onno bedacht dat een glaasje port daar heel wel bij zou passen. Een belegen glaasje port, iets bijzonders, dat je trouwens nog gauw even kunt gaan halen bij de Albert Heijn in de buurt…
Waarom

Twee redenen: omdat hij perfect past bij de kruidige tiramisù en omdat ik vind dat u moet weten dat er meer bestaat dan tawny en ruby port (en vintage natuurlijk). Verder zou het me niks verbazen als de sint zelf ook dol is op zo’n verrukkelijke 10 years old.

Van port bestaan vele versies. Helaas is vooral de tawny daarvan eentje waarvan de betekenis is uitgehold. Ruby, robijnrood, zou voor jong en fruitig staan, tawny voor meer belegen een ‘tanig’ van kleur. Doorgaans is er echter nauwelijks verschil. Zonde.

Smaak

De Otima 10 Year Tawny is precies wat een tawny eigenlijk zou moeten zijn. De jonge rode kleur is overgegaan in een schitterende taankleur, en ook het aroma is verschoven naar een rijk palet van specerijen en gekonfijt citrusfruit. Hij lijkt wel gemaakt om een dessert als dit te begeleiden. Zo’n gerijpte wijn zou duur moeten zijn, maar dat valt mee, geholpen door de iets kleinere fles. Proberen!

Verkrijgbaar

Albert Heijn en online op wijndomein.ah.nl, 11,99 (0,5 l).

De ideale cadeaus voor de feestdagen (of gewoon om de grauwe dagen door te komen): mijn boeken! Italië, mijn verhalen en recepten, De grote Kleyn en andere boeken, alleen bij mij verkrijgbaar met handtekening: klik daarvoor hier.

Mijn workshop inspiratie en research, 12 november bij mij thuis in Koog aan de Zaan, was rap volgeboekt. Snel een nieuwe datum gezocht: zondag 26 januari 2020. Ga met mij aan de slag om je horizon te verbreden! Er is plek voor maar 7 deelnemers, dus klik snel hier voor informatie.

Op 10 maart 2020 start een nieuwe cursus culinair schrijven/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.