Wijn

Wijn als een peroxidepoes: Torrontés van Santa Julia

Wijnen kunnen vlak zijn, of springerig, of diepzinnig. Ze kunnen naar vers fruit ruiken, opgeruimd zijn, of juist tot nadenken stemmen en een aroma van bezonkenheid afgeven. Aan het uitbundige eind van de geurspectrum vallen een paar druivenrassen op. De gewurztraminer hoort daarbij, in zijn bakermat Alsace zonder umlaut geschreven, elders met. Hij ruikt naar rozen en kan mede door het beetje zoet dat hij dikwijls bevat aardig reldeldellerig overkomen. Maar let wel, er bestaan ook rankere, elegantere versies. Dan is er de muskaatdruif. Die buldert zoet en plakkerig langs de kusten van de Middellandse Zee en ook hiervan bestaan fraaie en minder fraaie versies. Maar in Argentinië hebben ze hun eigen druif, de torrontés. Nou ja, eigenlijk is het een clubje verwante druiven, allemaal met een flinke dot muskaat in hun afkomst. Van Albert Heijn kreeg ik een fles Santa Julia Torrontés 2012. En dat is me er eentje, zeg. Een giechelende peroxidepoes met een uiterst laag IQ, een pin-up van een wijn, knetterend droog en fris, vol van fruitzuren en met een aroma als van een complete parfumeriewinkel. Serieuze wijndrinkers klimmen ervan in de gordijnen, maar ik zeg: proberen. Met kerst, of zonder kerst. Als iedereen binnenkomt, of als iedereen weggaat. Laat je eens gaan. Met deze wijn heb je geen lichtjes in je kerstboom meer nodig.

 

Santa Julia Torrontés Organic 2012, Albert Heijn € 5,99.

 

De dagen lengen, maar de herfst die we winter noemen woedt door. Wat te doen? Mijn boeken lezen natuurlijk! Italië, mijn verhalen en recepten, De grote Kleyn en Luilekkerland, 400 jaar koken in Nederland, alleen bij mij verkrijgbaar met handtekening: klik daarvoor hier.

Op 10 maart 2020 start een nieuwe cursus culinair schrijven/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

Zomerweek Italië 17-24 juni: Een droomoord in Le Marche, pittige schrijflessen, bezoeken aan wijnmakers en producenten van de heerlijkste specialiteiten, de zomerweek Italië wordt net zo’n feest als die in Frankrijk afgelopen jaar! Informatie.

Leren over culinaire geschiedenis? Culinair historica en dochter Charlotte en ik geven een 6-delige serie lezingen bij de Illustere School van de Universiteit van Amsterdam. Open voor iedereen! Klik hier voor info. 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.