Wijn

Wijn van Kleyn: volbloedige Primitivo bij Brand Wijn

De hak van de Italiaanse laars was lang een arm, vergeten gebied. Men maakte er olijfolie en dikke rode wijn, die in bulk naar het noorden werd gestuurd om er dunnere sapjes mee aan te sterken. Maar gaandeweg kregen de wijnen van Puglia, Apulië in net Nederlands, een gezicht. Albert Heijn verkocht Salice Salentino, ergens in de jaren 90, geloof ik. Niet duur, veel kleur, soepel spul, hogelijk gewaardeerd door minvermogende slurpers.

We zijn dik dertig jaar verder en ook onder de Pugliese zon zijn de dingen veranderd. De regio is opgestoten in de toeristische en vineuze vaart der volkeren. Italiëspecialist Brand Wijn uit Leiden bracht Vallone onder mijn aandacht, een bedrijf bij de barokstad Lecce, waar wuft nieuwlichterige winden al enkele jaren rond de wijnstokken waaien. Ik proefde drie van hun wijnen, de Brindisi 2014, de Primitivo Salento 2015 en de Vigna Flaminio Riserva 2013. Daarvan sprong de middelste eruit. Goed zwartfruitig, aangenaam in de mond met een fijne bite van tannine en een lekker nadampende herinnering als je hem hebt doorgeslikt. Geen dikke, plakkerige, gekookte droefeniswijn maar mooi in balans, stoer en met inhoud.

 

Vallone Primitivo Salento 2015

Brandwijn.nl, €9,45

 

Prijs/kwaliteit 8,5

Op 17 maart 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.