Wijn

Winnetou’s wijn: Koele rode Dornfelder uit Rheinhessen

Duitse wijnen, ik ben er dol op. Zeker, er zijn eerbiedwaardige Rieslings en Spätburgunders die je in de winter met moed, beleid en trouw kunt savoureren, intelligent de wenkbrauwen fronsend, snuffelend, slurpend en erover bomend met de juiste aanschuivers. Maar ook die eerbiedwaardige wijnen zijn altijd fris. Soms droog fris, soms iets zoet fris, maar immer mond- en geestverhelderend. Kortom, in alle seizoenen louter voordelen. Ware het niet dat de betere Duitse wijn duur is. Werken op een steile Moezelhelling met een Duits salaris is wat anders dan een immense machine door een Chileense wijnprovincie rijden.

Gelukkig zijn er liefhebberende importeurs die tegen bescheiden marges hun flessen rechtstreeks uit Duitsland halen. Winterberg Wijnen bijvoorbeeld heeft naast aristocratisch geprijsde flessen tevens heel veel benaderbaar materiaal onder een tientje. Ik vond er puike Rieslings, lekkere Blaue Sylvaner en een rinkelend sappige Dornfelder, rood met bijna de koele frisheid van wit, puur kersensap met een vleug kaneel. Op die laatste viel ik helemaal omdat er ‘Karl May’ op staat. De wijn van Winnetou! Natuurlijk blijkt dat niet zo; er zijn meer Karls met May als achternaam. Deze werkt in Rheinhessen, samen met zijn broer, maar diens naam mocht er niet bij, Karl May alleen was te mooi als marketinginstrument. O, die Dornfelder: gekoeld drinken. Bij vlees, vis en lente.

 

Dornfelder 2010, Weingut Karl May, Rheinhessen € 8,50

winterbergwijnen.nl

Vers verschenen: Luilekkerland - 400 jaar koken in Nederland, dat ik samen met dochter Charlotte schreef. We volgden 11 thema's dwars door de historische kookboeken van de Universiteit van Amsterdam, van eind 16e eeuw tot eind 20e. Huiver mee over de ontwikkelingen op groentegebied, bij het bereiden van gevogelte, in de tafelmanieren, bij het gebruik van vet. Grijns net als wij over de fotografie van vroeger of over de soms rammelende receptuur. Luilekkerland is een lekker lezend smulboek waar je wat van opsteekt! Met 62 recepten om ook zelf de historische keuken in te duiken. Klik hier voor meer informatie en om het te bestellen, natuurlijk met onze beider handtekeningen erin!

En als je Luilekkerland aanschaft, wil je ook De grote Kleyn - culinair compendium erbij. Tot het eind van het jaar kost die in plaats van 45 euro slechts € 25.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.