Wijn

Winnetou’s wijn: Koele rode Dornfelder uit Rheinhessen

Duitse wijnen, ik ben er dol op. Zeker, er zijn eerbiedwaardige Rieslings en Spätburgunders die je in de winter met moed, beleid en trouw kunt savoureren, intelligent de wenkbrauwen fronsend, snuffelend, slurpend en erover bomend met de juiste aanschuivers. Maar ook die eerbiedwaardige wijnen zijn altijd fris. Soms droog fris, soms iets zoet fris, maar immer mond- en geestverhelderend. Kortom, in alle seizoenen louter voordelen. Ware het niet dat de betere Duitse wijn duur is. Werken op een steile Moezelhelling met een Duits salaris is wat anders dan een immense machine door een Chileense wijnprovincie rijden.

Gelukkig zijn er liefhebberende importeurs die tegen bescheiden marges hun flessen rechtstreeks uit Duitsland halen. Winterberg Wijnen bijvoorbeeld heeft naast aristocratisch geprijsde flessen tevens heel veel benaderbaar materiaal onder een tientje. Ik vond er puike Rieslings, lekkere Blaue Sylvaner en een rinkelend sappige Dornfelder, rood met bijna de koele frisheid van wit, puur kersensap met een vleug kaneel. Op die laatste viel ik helemaal omdat er ‘Karl May’ op staat. De wijn van Winnetou! Natuurlijk blijkt dat niet zo; er zijn meer Karls met May als achternaam. Deze werkt in Rheinhessen, samen met zijn broer, maar diens naam mocht er niet bij, Karl May alleen was te mooi als marketinginstrument. O, die Dornfelder: gekoeld drinken. Bij vlees, vis en lente.

 

Dornfelder 2010, Weingut Karl May, Rheinhessen € 8,50

winterbergwijnen.nl

NIEUW! Deze zomer (zondag 28 juli – vrijdag 2 augustus) geef ik een vrolijke, korte cursus eetschrijven in de Ardèche. Klik hier voor informatie.

 

Op 7 oktober start in Utrecht een nieuwe cursus culinair schrijven/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

 

7 mei verschijnt het: mijn nieuwe boek Italië – mijn verhalen en recepten. Bestellen kan nu al, dan gaat het gesigneerd op de post zodra het bij mij binnenkomt. ‘Persoonlijk, goed doorwrocht en aantrekkelijk, wat mij betreft kan het zó verfilmd worden: Onno’s jaar in Italië,’ schrijft Janny van der Heijden. Ik bedoel maar. Klik hier voor info en bestellen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.