Wijn

Winnetou’s wijn: Koele rode Dornfelder uit Rheinhessen

Duitse wijnen, ik ben er dol op. Zeker, er zijn eerbiedwaardige Rieslings en Spätburgunders die je in de winter met moed, beleid en trouw kunt savoureren, intelligent de wenkbrauwen fronsend, snuffelend, slurpend en erover bomend met de juiste aanschuivers. Maar ook die eerbiedwaardige wijnen zijn altijd fris. Soms droog fris, soms iets zoet fris, maar immer mond- en geestverhelderend. Kortom, in alle seizoenen louter voordelen. Ware het niet dat de betere Duitse wijn duur is. Werken op een steile Moezelhelling met een Duits salaris is wat anders dan een immense machine door een Chileense wijnprovincie rijden.

Gelukkig zijn er liefhebberende importeurs die tegen bescheiden marges hun flessen rechtstreeks uit Duitsland halen. Winterberg Wijnen bijvoorbeeld heeft naast aristocratisch geprijsde flessen tevens heel veel benaderbaar materiaal onder een tientje. Ik vond er puike Rieslings, lekkere Blaue Sylvaner en een rinkelend sappige Dornfelder, rood met bijna de koele frisheid van wit, puur kersensap met een vleug kaneel. Op die laatste viel ik helemaal omdat er ‘Karl May’ op staat. De wijn van Winnetou! Natuurlijk blijkt dat niet zo; er zijn meer Karls met May als achternaam. Deze werkt in Rheinhessen, samen met zijn broer, maar diens naam mocht er niet bij, Karl May alleen was te mooi als marketinginstrument. O, die Dornfelder: gekoeld drinken. Bij vlees, vis en lente.

 

Dornfelder 2010, Weingut Karl May, Rheinhessen € 8,50

winterbergwijnen.nl

Nu verkrijgbaar: mijn nieuwe boek, Italië – Mijn verhalen en recepten. ‘Persoonlijk, goed doorwrocht en aantrekkelijk, wat mij betreft kan het zó verfilmd worden: Onno’s jaar in Italië,’ schrijft Janny van der Heijden. Alleen bij mij verkrijgbaar met handtekening: klik daarvoor hier!

18-21 oktober begeleid ik voor het 3e jaar op rij een fantastisch lang wijn- en truffelweekend in De Marken, Italië, op Ca’Palazzo. Ieder jaar is er een nieuw programma! Klik hier voor info.

Mijn workshop inspiratie en research, 12 november bij mij thuis in Koog aan de Zaan, was rap volgeboekt. Snel een nieuwe datum gezocht: zondag 9 februari 2020. Ga met mij aan de slag om je horizon te verbreden! Er is plek voor maar 7 deelnemers, dus klik snel hier voor informatie.

Op 10 maart 2020 start een nieuwe cursus culinair schrijven/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.