Groentegerechten | Hoofdgerechten | Volkskeuken recepten

Winterwortelcurry

Culturele toeëigening, ik hoor er niet zoveel meer over de laatste tijd. Op culinair gebied vind ik dat fijn, want het sloeg ook nergens op. Strak doorgevoerd zou ik geen recept voor spaghetti in de krant mogen zetten omdat ik geen Italiaan ben. Tja, er zijn steeds meer aanwijzingen dat gedroogde pasta van harde tarwe een ‘uitvinding’ was uit het Midden-Oosten, ergens voor het jaar 1000, dus…? Koken is grensoverschreidend; op kooktechnieken heeft niemand een alleenrecht en op  ingrediënten al helemaal niet. Onze aardappelen komen oorspronkelijk uit Amerika, net als de tomaten van de Italiaanse pastasaus. Het contact tussen Oude en Nieuwe Wereld hakte er behoorlijk in als het om ingrediënten ging, meteen vanaf het einde van de 15e eeuw. Europa kreeg aardappels, cacao, maïs, tabak en vanille, Amerika bananen, citrusfruit, koffie, varkens, geiten, schapen, paarden, plus mazelen, malaria, tyfus, pokken, griep en de pest; genoeg om 90 procent van de inheemse bevolking te doden voordat er ook maar enig contact was met Europeanen. Wel fijn was dat Azië kennismaakte met de chilipeper, die daar zo makkelijk te telen vrolijke bektreiteraar. Ik gebruik hem in een grensoverschreidende curry, oudhollandse winterpeen met Italiaanse broccoli tussen de gember en de kokosmelk.

 

Winterwortelcurry

Hoofdgerecht voor 2 personen

 

1 forse winterpeen

1 uitje of 2 sjalotten

2 tenen knoflook

1 gedroogde chilipeper, fijngehakt

4 cm verse gember, geschild

100 g broccoliroos

3 el olie

optioneel: 50 g gehakt, liefst varken, anders h-o-h

30 g pinda’s

200 ml kokosmelk

1 tl suiker

2 el limoensap

3 el Thaise vissaus

 

Verdeel de wortel in dobbelstenen van circa 2 cm. Snijd de ui grof en doe met de knoflook, chili en de gember in een hakmolentje of vijzel; maak er pulp van.

Gebruik van de broccoli alleen de uiterste 3 cm centimeter roos en verdeel in zeer kleine stukjes. De rest is voor iets anders, een andere dag.

Fruit de ui-gemberpulp in de olie tot hij begint te kleuren; bak het eventuele gehakt mee los. Voeg de wortel toe plus de pinda’s en kokosmelk en zoveel water dat het net onder staat. Doe er terughoudend zout bij. Sluit af met een deksel en laat zo’n 8 minuten garen, tot de wortel begint mee te geven als je erin prikt. Verdeel er dan de broccolistukjes over, sluit weer af en gaar nog 5 minuten. Breng op smaak met suiker, limoensap en vissaus en serveer met gekookte rijst. Wijn erbij: een riesling of pinot gris met een minizoetje.

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.