Wijn

Yealands Pinot Noir 2008, Marlborough, Gall & Gall

Loethe Olthuis is weer aan zet in het Volkskrant Weekendmenu. Zij bedacht als hoofdgerecht een entrecote met geroosterde nazomergroenten. En ik zocht er zoals gebruikelijk een wijn bij uit, niet zwaar, met een verrassend lekkere smaak: een pinot noir uit Nieuw-Zeeland…

Waarom

Ja, er is biefstuk. Rood vlees dus. Maar er is ook groente, heel veel zelfs, met tomaat en courgette en een heleboel gebakken frissigheid. Bij dit gerecht zou je dus uitstekend witte wijn kunnen drinken, of rosé. Want rood vlees en krachtige rode wijn zijn dan wel dol op elkaar, groente en krachtige rode wijn helemaal niet. Maar er zijn andere oplossingen. Rode wijnen met frissigheid!

Smaak

De pinot noirdruif is die van de grote rode Bourgognes. In Nieuw-Zeeland echter wordt er ook fantastische wijn van gemaakt, net eventjes ronder, en verheugend goedkoper. Neem deze Yealands, lichtvoetig, sappig en met een lekker bittertje als van amarenekersen. Smaakt heerlijk met en zonder entrecote. Helaas kost hij meer dan de tientjesgrens die ik normaal aanhoud, maar hij is het waard; een Bourgogne van vergelijkbaar niveau zou dik het dubbele kosten.

Verkrijgbaar

Gall & Gall, 10,99 euro.

De dagen lengen, maar de herfst die we winter noemen woedt door. Wat te doen? Mijn boeken lezen natuurlijk! Italië, mijn verhalen en recepten, De grote Kleyn en Luilekkerland, 400 jaar koken in Nederland, alleen bij mij verkrijgbaar met handtekening: klik daarvoor hier.

Op 10 maart 2020 start een nieuwe cursus culinair schrijven/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

Zomerweek Italië 17-24 juni: Een droomoord in Le Marche, pittige schrijflessen, bezoeken aan wijnmakers en producenten van de heerlijkste specialiteiten, de zomerweek Italië wordt net zo’n feest als die in Frankrijk afgelopen jaar! Informatie.

Leren over culinaire geschiedenis? Culinair historica en dochter Charlotte en ik geven een 6-delige serie lezingen bij de Illustere School van de Universiteit van Amsterdam. Open voor iedereen! Klik hier voor info. 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.