Wijn

Yealands Pinot Noir 2008, Marlborough, Gall & Gall

Loethe Olthuis is weer aan zet in het Volkskrant Weekendmenu. Zij bedacht als hoofdgerecht een entrecote met geroosterde nazomergroenten. En ik zocht er zoals gebruikelijk een wijn bij uit, niet zwaar, met een verrassend lekkere smaak: een pinot noir uit Nieuw-Zeeland…

Waarom

Ja, er is biefstuk. Rood vlees dus. Maar er is ook groente, heel veel zelfs, met tomaat en courgette en een heleboel gebakken frissigheid. Bij dit gerecht zou je dus uitstekend witte wijn kunnen drinken, of rosé. Want rood vlees en krachtige rode wijn zijn dan wel dol op elkaar, groente en krachtige rode wijn helemaal niet. Maar er zijn andere oplossingen. Rode wijnen met frissigheid!

Smaak

De pinot noirdruif is die van de grote rode Bourgognes. In Nieuw-Zeeland echter wordt er ook fantastische wijn van gemaakt, net eventjes ronder, en verheugend goedkoper. Neem deze Yealands, lichtvoetig, sappig en met een lekker bittertje als van amarenekersen. Smaakt heerlijk met en zonder entrecote. Helaas kost hij meer dan de tientjesgrens die ik normaal aanhoud, maar hij is het waard; een Bourgogne van vergelijkbaar niveau zou dik het dubbele kosten.

Verkrijgbaar

Gall & Gall, 10,99 euro.

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.