Nagerechten | Volkskeuken recepten

Zaanse tiramisu

Het was een natte, koude nacht en ik strompelde een heel eind langs de dijk, tegen de wind en de regenvlagen in. Niet in de buurt parkeren, was me opgedragen. Maar daar was het verveloze houten huis. Achterom kwam ik bij de keukendeur. Ik klopte aan. De deur ging geolied op een kier en zonder iets te zeggen overhandigde een man me een plastic zak met twee gestroopte patrijzen, in ruil voor een verfrommeld bankbiljet.

Denkt u nou echt dat het zo gegaan is? Na mijn vorige Volkskeuken werd ik in een ingezonden brief in De Volkskrant en nog wat mails aangemerkt als een wetsovertreder. Erger, als iemand die u aanzet tot wetsovertreding, door het geven van een recept voor patrijs, een vogel die in Nederland op de Rode Lijst staat. Maar de beestjes liggen gewoon bij de poelier. Ze komen van elders, uit diverse buitenlanden. Vrij verkeer van goederen, in de E.U.

Andere koek dan: het promotiebureau voor toerisme naar de Zaanstreek vroeg mij om een recept, iets op basis van de glorieuze historie van onze streekje met molens en, inderdaad, een zeer oude en nog immer aanwezige voedselindustrie. Bier hebben we er (een nogal recente bijdrage), sambal (idem), en heel veel chocola, of eigenlijk cacao – bij een bepaalde windrichting ruik ik dat duidelijk. Plus uiteraard een koekfabriek met een bekende naam. Geïnspireerd door het gedoe onlangs over de origines van de tiramisu besloot ik daar een variant op te maken en de gebruikelijke langevingers te vervangen door wat ik als kind ‘likkoekjes’ noemde: café noirs. Verdraaid, het werkte.

 

Tiramisu met café noir-koekjes

Toetje voor 4 personen

 

3 eieren

100 gr poedersuiker

250 gr mascarpone

200 gr Verkade café noir-koekjes

6 eetlepels Pedro Ximenez-sherry en/of loeisterke koffie

wat cacaopoeder

 

Splits de eieren en zorg dat er geen spoortje dooier in het wit komt. Klop de dooiers met de suiker tot het mengsel witter wordt – dat duurt zeker 3 minuten – en meng de mascarpone erdoor. Klop de eiwitten stijf met schoon materiaal in een schone kom. Spatel ze voorzichtig door het mascarponemengsel: scheppen en steken, nooit roeren.

Breek de koekjes in zeer kleine stukjes – een ambitieus maar rustgevend werkje – of draai ze tot grof kruim in de keukenmachine. Verdeel ze over een platte schaal of 4 individuele schaaltjes en besprenkel ze goed met de zoete sherry en/of koffie. Verdeel de crème erover. Laat minimaal 4 uur opstijven in de koelkast. Bestrooi voor het serveren met cacaopoeder.

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.