Wijn

Zumel Crianza 2007, Ribera del Duero

Pizza! Wat drinken we bij pizza? Mij bekruipt dan onmiddellijk de neiging om het schakelaartje van mijn wijnkwaliteitsbeoordelingskwab in mijn hersenen over te halen en aan de geeft-niet-wat te gaan, mits veel. Italianen drinken dan ook geen wijn bij pizza, die nemen bier. Er is iets voor te zeggen. Net zoals wij bij nrs. 32, 14 en 68 met nasi en doe maar extra saté pils drinken omdat het een daverende parade van smaken is waar geen enkele wijn ooit echt bij past,

zo is bier ook de veiligheidsklep als er iets komt waar tegelijk kaas en tomaat en worst en blikartisjokken en ansjovis en olijven op gesmeten worden. En toch gaan we dit keer niet aan het bier. Om te beginnen is dit een enkelvoudige pizza, met redelijk omgeschreven smaken, tomaat, mozzarella, salami. Hevig, intens, niet subtiel, maar begrensd. Ten tweede heb ik een rode wijn die nodig aangeprezen moet worden, want hij is lekker, spetterend fruitig en sappig, en hij past niet alleen bij deze pizza maar bij nog veel meer, en dan vooral vlezige dingen waar een saus met iets rins bij zit, tomaat, een vleug citroen, kappertjes, en zelfs bij kaas. Zelfs, want kaas bevat zuren waar veel wijn niet tegenkan. Deze wel. Het is een Ribera del Duero, uit Spanje dus, de Zumel Crianza 2007, een etiket van de Bodegas Aixa, en hij klotst uiterst aangenaam rond de tong, vol, en met net dat randje rondheid en vanille dat een jaartje vatrijping geeft.

Zumel Crianza 2007, Ribera del Duero, DirckIII, 5,49 euro.

Nu verkrijgbaar: mijn nieuwe boek, Italië – Mijn verhalen en recepten. ‘Persoonlijk, goed doorwrocht en aantrekkelijk, wat mij betreft kan het zó verfilmd worden: Onno’s jaar in Italië,’ schrijft Janny van der Heijden. Alleen bij mij verkrijgbaar met handtekening: klik daarvoor hier!

18-21 oktober begeleid ik voor het 3e jaar op rij een fantastisch lang wijn- en truffelweekend in De Marken, Italië, op Ca’Palazzo. Ieder jaar is er een nieuw programma! Klik hier voor info.

Mijn workshop inspiratie en research, 12 november bij mij thuis in Koog aan de Zaan, was rap volgeboekt. Snel een nieuwe datum gezocht: zondag 9 februari 2020. Ga met mij aan de slag om je horizon te verbreden! Er is plek voor maar 7 deelnemers, dus klik snel hier voor informatie.

Op 10 maart 2020 start een nieuwe cursus culinair schrijven/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.