Wijn

Zumel Crianza 2007, Ribera del Duero

Pizza! Wat drinken we bij pizza? Mij bekruipt dan onmiddellijk de neiging om het schakelaartje van mijn wijnkwaliteitsbeoordelingskwab in mijn hersenen over te halen en aan de geeft-niet-wat te gaan, mits veel. Italianen drinken dan ook geen wijn bij pizza, die nemen bier. Er is iets voor te zeggen. Net zoals wij bij nrs. 32, 14 en 68 met nasi en doe maar extra saté pils drinken omdat het een daverende parade van smaken is waar geen enkele wijn ooit echt bij past,

zo is bier ook de veiligheidsklep als er iets komt waar tegelijk kaas en tomaat en worst en blikartisjokken en ansjovis en olijven op gesmeten worden. En toch gaan we dit keer niet aan het bier. Om te beginnen is dit een enkelvoudige pizza, met redelijk omgeschreven smaken, tomaat, mozzarella, salami. Hevig, intens, niet subtiel, maar begrensd. Ten tweede heb ik een rode wijn die nodig aangeprezen moet worden, want hij is lekker, spetterend fruitig en sappig, en hij past niet alleen bij deze pizza maar bij nog veel meer, en dan vooral vlezige dingen waar een saus met iets rins bij zit, tomaat, een vleug citroen, kappertjes, en zelfs bij kaas. Zelfs, want kaas bevat zuren waar veel wijn niet tegenkan. Deze wel. Het is een Ribera del Duero, uit Spanje dus, de Zumel Crianza 2007, een etiket van de Bodegas Aixa, en hij klotst uiterst aangenaam rond de tong, vol, en met net dat randje rondheid en vanille dat een jaartje vatrijping geeft.

Zumel Crianza 2007, Ribera del Duero, DirckIII, 5,49 euro.

Vers verschenen: Luilekkerland - 400 jaar koken in Nederland, dat ik samen met dochter Charlotte schreef. We volgden 11 thema's dwars door de historische kookboeken van de Universiteit van Amsterdam, van eind 16e eeuw tot eind 20e. Huiver mee over de ontwikkelingen op groentegebied, bij het bereiden van gevogelte, in de tafelmanieren, bij het gebruik van vet. Grijns net als wij over de fotografie van vroeger of over de soms rammelende receptuur. Luilekkerland is een lekker lezend smulboek waar je wat van opsteekt! Met 62 recepten om ook zelf de historische keuken in te duiken. Klik hier voor meer informatie en om het te bestellen, natuurlijk met onze beider handtekeningen erin!

En als je Luilekkerland aanschaft, wil je ook De grote Kleyn - culinair compendium erbij. Tot het eind van het jaar kost die in plaats van 45 euro slechts € 25.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.