Recept voor de ultieme thuispizza

oktober 19, 2010

Pizza, ja pizza, nou, daar heb ik wel ideeën over hoor. Dun moet hij zijn, krakend aan de randen, brekend in scherven die hun aroma van deeg, van tarwemeel, van schroei prijsgeven terwijl mijn tong ze tegen mijn tanden duwt. Naar het midden toe wordt het natter, moerassig hier en daar, en speelt de kaas een spelletje met de texturen van wat er verder op ligt, de ham misschien, de artisjokharten, de repen paprika, olijven of slierten ui, met als subtiel zijspelertje het rinse van de tomaat. O, en ik ben ook dol op ansjovis, af en toe zo’n piepklein ontploffinkje van vissig zout in je mond, en op de sliertende mozzarella, altijd halverwege smelten en weer stollen, witte draden die rekken en nooit breken.

Zulke pizza’s vind je maar weinig in ons land. De meeste pizzeria’s weten wat Nederlanders willen: veel. En dus hooien ze de schijven brooddeeg vooral vol. Vol met wat goedkoop is: gemalen treurkaas, aanbiedingsvleeswaar, groente uit blikken en metalig smakende rotzooiolijven. En de randen? Pafferig, gezwollen en zacht. Nee, dan mijn recept:

Meng het meel met 3,5 dl water, de gist, zout en olie en kneed flink lang door, zeg 10 minuten. Gebruik meer water als er niet door te komen is, iets meer bloem als het te veel plakt. Laat een uur afgedekt rusten.

Maak tomatensaus door de tomaten met de staafmixer te pureren en er zout door te doen.

Stook je oven zo hoog mogelijk op, met een bakplaat in het midden. 250 graden is het minimum, 300 is beter. Verdeel het deeg in 8 stukken. Kneed een stuk even door, druk het plat en rol uit tot zeer dun. Bestuif onderwijl het blad en het deeg met bloem om plakken te voorkomen. De pizza wordt ongeveer zo groot als een bord. Leg op een stuk bakpapier. Verdeel er 3 eetlepels tomaat over en als je wilt kaas, geraspt, of mozzarella. Beleg met wat je wil (zeer lekker: alleen olijfolie, ui en oregano, geen tomaat of kaas). Pak het papier op en vlij het op de plaat in de oven. Bak tot de randen hier en daar zwartig zijn; dat duurt maar 3-5 minuten. Haal eruit (laat de bakplaat in de oven), verdeel, eet en maak dan pas de volgende pizza.

Pizza voor 4 personen:

deeg: 650 gram patentbloem (óf, beter, 325 + 325 gram meel van harde tarwe uit de Italiaanse winkels

circa 3,5 dl water

2 eetlepels olijfolie

1 afgestreken eetlepel zout

1/2 zakje gedroogde gist

Beleg: 1 blik gepelde tomaten, mozzarella in stukjes of plakjes, ansjovisfilets,

olijven, ham, artisjokharten, dunne flinters ui en paprika, salami enzovoorts

Be Sociable, Share!

19 reacties op “Recept voor de ultieme thuispizza

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *