Recept pasta met venkel

juli 10, 2013

2013-06-29 20.17.29 (Small)

‘Ça a été?’ Het is de standaardvraag in Franse restaurants als je je bordje leeg hebt. Vanmiddag ook weer, op een lindenbeschaduwd terras in Villefranche-de-Rouergue, waar toeristen en inboorlingen gezamenlijk de schaapskoteletten naar binnen werkten die als cotelettes d’agneau op het dagmenu stonden, met terecht koelkastkoude rode wijn erbij, brood, courgettes, dertig lome graden en het uit dat alles voortvloeiende bien-être. ‘Ça a été?’ Oftewel ‘was het?’ Jarenlang heb ik gedacht dat men daarmee vroeg of we ermee klaar waren. De zo kenmerkende schroom van mannen – nooit iets vragen, vragen is voor doetjes – weerhield me ervan naar de betekenis te informeren. Ik wist het toch?

Nee. Het betekent ‘heeft het gesmaakt?’ Maar nooit heb ik iemand het zinnetje horen afmaken: ‘ça a été bon?’ Erger, Fransen die ik er recentelijk op heb bevraagd, fronsten en bedachten dat zij net zo min als ik wisten of er ooit ‘bon’ achter had gehoord. Staande uitdrukking. Kent iedereen.

U merkt, het niveau van dit schrijfsel is triviaal. En dat komt doordat mijn dagelijkse routine tot een vakantiale trivialiteit is teruggedrongen. Er vlinderen hier dambordjes en zandoogjes over de campingwei, de rosé staat koud en morgen gaan we, ja, wat gaan we morgen eigenlijk? Naar de markt in Saint-Antonin of illegaal, want kindloos, minigolfen achter Najac? Doe ik toch nog van hieruit mijn culinaire plicht en zet ik u aan het koken van de pasta met venkel die ik vorige week met veel succes op tafel zette.

Venkel is een mirakels mooie groente waar wij, ik, te weinig mee doen. Hij smaakt al snel overdreven en voor je het weet haken etende kindertjes af. In dit receptje echter zorgen we voor balans door overvloedig veel blijde Parmezaan (hier en verder ook nimmer te vervangen door imitaties) en gezonde draaien zwarte peper.

 

Penne met venkel en Parmigiano

Voor 4 personen

 

2 venkelknollen

6 eetlepels olijfolie extra vergine

½ glas witte wijn

400 g penne of andere korte pasta (op de foto: tortiglioni)

zwarte peper uit de molen

150 g Parmigiano Reggiano

 

Snij de venkel redelijk klein, minus alles wat er niet aangenaam uitziet, het kontje bijvoorbeeld. Bak zachtjes 10 minuten in de olie, met wat zout, onder een deksel. Voeg de wijn toe en smoor nog eens 5 à 10 minuten. Als het goed is, is de venkel nu net voorbij beetgaar. Draai het vuur uit.

Kook de pasta in ruim water met 10 gram zout per liter nogal al dente. Giet af en bewaar wat kookwater. Meng met de venkel – schep 1 minuut om en om – en gebruik kookwater om de smeuïgheid te bewaren. Draai er meerdere slagen zwarte peper bij en serveer met veel vers geraspte Parmigiano Reggiano.

 

 

Be Sociable, Share!

4 reacties op “Recept pasta met venkel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *