Hoofdgerechten | Volkskeuken recepten

5 april 2006, Recept schnitzels met citroen

Framboosloos

Naast de nieuwe Hollandse aardbeien op de toonbank van mijn groenteman staan frambozen. Nu heeft hij er de hele winter wel een paar doosjes van staan. Ik heb ze nog nooit gekocht zien worden. Misschien zijn ze ’s mans talisman om het donkere seizoen te trotseren, zijn vruchtelijke houvast in deze voor kleine winkeliers zo kommervolle tijden. Een paar doosjes zijn het, twee, of drie. ’s Avonds na sluitingstijd snoept hij die dan zelf op, na het vegen van de winkel, voordat hij de schamele opbrengst van die dag naar zijn kijvende vrouw gaat brengen. Een zoete troost, en helemaal aftrekbaar van de belasting. Maar gisteren was het anders. Gisteren deinde er een zee van frambozen rond de kassa, plateaus vol doosjes, doosjes vol fruit, donkerrood en verleidelijk.

Een bizarre gewaarwording in de allesbehalve wulpse Zaanstreek. Wat doen jullie hier, vroeg ik, maar de framboosjes zwegen preuts. De groenteman gaf antwoord. ‘D’r heeft een stuk in de krant gestaan, over dat ze heel gezond zijn, met anti-oxydanten en zo.’ Even opgezocht. Jep, Wageningen heeft uitgevonden dat frambozen tien keer meer anti-oxydanten bevatten dan tomaten. Blijkbaar is dat zelfs voor Zaankanters reden om zich massaal op het vruchtje te storten, ook al moet dat uit Mali of Mexico komen, à raison van meerdere euro’s per ons. Gezondheid is maakbaar, wordt ons aangewreven door de media, de industrie en de productpromotiebureaus. Hoe lang gaat het duren voordat we die ballon doorprikken? Als we nu elke dag drie dozen frambozen eten, net als mijn groenteman, dan krijgt er van elke duizend mensen eentje kanker op zijn zestigste, en niet op zijn achtenvijftigste. Of zoiets.
Nu is frambozen eten geen straf. Hooguit staat er een boete op. Je moet ze ook in de zomer eten, niet nu. Daarom een heel ander recept, framboosloos en toch lenteachtig: kalfsschnitzeltjes met citroen.
Marineer het vlees 5 minuten in het citroensap. Laat daarna uitlekken (bewaar de marinade), droog het en bestrooi met zout en peper. Verhit een scheutje olijfolie in een of twee koekenpannen en bak er snel de schnitzeltjes in, 2 minuten per kant. Haal ze uit de pan. Draai het vuur hoog, verdeel de citroenmarinade en de peterselie over de pan(nen) en roer met een spatel. Laten even indampen. Leg het vlees terug in de saus. Scaloppine al limone voor 4:
8 à 12 zeer dunne kalfsschnitzeltjes van 50 g
sap van 1 citroen
olijfolie
handjevol peterselie, gehakt
zout en peper

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.