Groentegerechten | Volkskeuken recepten

Aardappelpuree met tomaat en knoflook

Jammer hoor. Ik zit weer eens in het Bourgondische land en dat was een mooie aanleiding geweest om te vertellen over mijn eerste zelfgemaakte coq au vin. Achttien was ik, of negentien, en ik had een compact boekwerkje van ene Marianne Piepenstock, ‘De Franse keuken’. Haar recept verlangde het toevoegen van ‘een halve fles goede bourgogne’, reden om naar de wijnhandel te fietsen en daar te informeren naar zoiets. Mijn enthousiasme was groot, mijn prijsbewustzijn klein, zodat ik me een fles Vosne-Romanée liet verkopen, voor 25 gulden. Dat was veel geld, in 1976. En die ging voor de helft bij de kip.

Mijn eerste Bourgondische klap bleek een daalder waard. Jongens, wat was die coq au vin lekker. Maar dat was hij ook geweest met een bescheidener wijn. Nicolaas Klei heeft een poos geleden nog eens getest of de aard van de wijn er nog toe deed, na verhitting. Weinig, als ik me goed herinner. Misschien dat een straffe Cabernet Sauvignon iets anders opleverde dan een zo veel lichtere Beaujolais, maar dan hield het wel op.

Maar nee, vandaag geen recept voor coq au vin. Dat gaf ik een jaar geleden ook al, en verder is het 2 januari, de eerste gewone dag van 2008. Een woensdag op de koop toe. U hebt waarschijnlijk geen zin, geen puf, geen goesting om u uitbundig te storten in het kokkerellen van hanen in wijn. Ik ook niet. Ik maak iets prozaïsch, iets grondstoffelijks, iets met de voeten op de vloer: ajo colorado. Dat mag dan Spaans zijn voor ‘gekleurde knoflook’, maar het is een aardappelgerecht met tomaat. Niet zo verheven als coq au Vosne-Romanée, maar wel verdraaid lekker.

Kook de aardappels gaar in water met zout. Bak apart de gesneden knoflook goudbruin – niet donkerbruin – in een scheut olie en haal de knoflook uit de pan. Bewaar. Doe de tomaten bij de olie, druk ze stuk en bak ze rustig een paar minuten. Giet de aardappels af en stamp ze. Voeg ze bij de tomaat en meng. Roer er zout en de komijn door, plus geperste knoflook naar smaak (een halve teen is al heel wat) en genoeg olijfolie om het smeuïg te maken. Bekroon met de gebakken knoflook.

Aardappelpuree met tomaat en knoflook

voor 4 personen:

1 kg vastkokende aardappels

6 tenen knoflook, in plakjes

olijfolie

2 gepelde tomaten (blik)

1 theelepel komijnpoeder

beetje knoflook uit de knijper

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.