Groentegerechten | Hoofdgerechten | Volkskeuken recepten

Artisjok met vinaigrette

Vandaag aandacht voor een boek en wel een roman van de Franse collega-culinair journalist Jacky Durand, dat net vertaald is verschenen als De recepten van mijn vader (uitgeverij Cargo, € 19,99). Vergis je niet, er staat geen recept in. Het is een vertelling over de jonge Julien, die opgroeit in het restaurant van vader Henri. Alles draait om goed eten, de liefde voor ingrediënten, voor het koken, voor het vak van cuisinier. Vader heeft geen opleiding gehad en stelt alles in het werk om Julien die wel te geven, Julien wil niets liever dan kok zijn. Het botst, het wringt, er is een geletterde mama die uit beeld raakt, een vriendin en de met de Relais Fleurie vergroeide souschef Lucien. Dit boek gaat net zozeer over mensen als over koken; voor hen en voor schrijver Durand is dat een geheel. Prachtig geschreven en godzijdank logisch: ik geloof in die centrale rol van de keuken in het leven van de hoofdpersonen. Daarom een klassiek Frans voorgerecht vandaag, dat niet in het boek voorkomt: artisjok met vinaigrette. O zo simpel, o zo lekker.

 

Artisjok met vinaigrette

Voorgerecht voor 2 personen

 

2 fraaie artisjokken

1 citroen

3 eetlepels dragonazijn of wittewijnazijn

8 eetlepels olijfolie

1 flinke koffielepel mosterd

 

Breek de steel van de artisjokken. Dat kost flink kracht. Lukt dat niet, snijd hem dan zo strak mogelijk af. Verwijder een paar van de lelijkste blaadjes bij de steelaanzet en snijd de artisjok in de lengte doormidden. Kook de halve artisjokken in circa 25 minuten gaar in water met wat citroensap en 10 gram zout per liter. Laat wat afkoelen.

Klop een vinaigrette van azijn, olie en mosterd en breng op smaak met zout. Serveer de artisjokken lauw of koud met de vinaigrette. Doop een voor een de blaadjes in de vinaigrette en schraap met je voortanden het zachte gedeelte eraf. Verwijder op het laatst het ‘hooi’ en eet de bodem.

Op 17 maart 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.