Hoofdgerechten | Volkskeuken recepten

Aubergine met kippenlever

Kippenleverweer, dat is het. Men noemt het ook wel herfst of najaar. Buiten heersen tochtige, vochtige condities, binnen is het donker zodat ik lampjes moet opsteken om de moed erin te houden, echte lampjes en virtuele. Kippenlevers verspreiden in ons huishouden een prettig virtueel licht, hebben een wat zoete, behaaglijke smaak en rullen na het invallen van de duisternis comfortabel langs de tong.

Laatst kocht ik bij een marktkraam een paar van de laatste Chinese aubergines. Of misschien waren het gewone die er door het krimpende groeiseizoen op waren gaan lijken, lang, dun, een beetje zieltogend. Ook zij hadden duidelijk last van het nijpen der dagen, vandaar dat ik ze in een therapeutische bui combineerde met kippenlevers. Toen nog een decor organiseren, een bereiding waarin ze tot hun recht konden komen. Ik bladerde door wat kookboeken, bleef hangen bij Ăn ăn van May Nguyễn uit 2020, omdat ik me van een etentje bij de schrijver thuis weldadige Vietnamese smaken herinnerde waar ook aubergines een rol in speelden. Alle inspiratie ging in de vijzel, stamper erop en kijk eens wat eruit kwam! Een heus herfstgerecht, iets vochtig, niet tochtig, en lumineus lekker.

 

Aubergine met kippenlever

Hoofdgerecht voor 2 personen

 

200 g kippenlever

2 tenen knoflook

1 theelepel suiker

2 tl chilivlokken

4 el kikkoman sojasaus

1 aubergine

6 el olie

1 ui, fijngehakt

1 lente-ui, fijngesneden

6 limoenblaadjes, in reepjes (toko)

zwarte peper

 

Verdeel de kippenlevers in aangename stukken – zeg 3 – en verwijder overtollige witte fliebertjes. Pers de knoflook of hak hem tot pulp. Meng de helft ervan met de kippenlevers en de suiker, chilivlokken en 2 eetlepels sojasaus. Laat 10-15 minuten marineren.

Snijd de aubergines in stukken van vergelijkbare grootte als de levertjes. Schep ze om met 4 eetlepels olie, de resterende sojasaus en de resterende knoflook. Bak de aubergine net aan gaar in een grote koekenpan waarin alle stukjes op de bodem passen. Afdekken met een deksel helpt, bekwaam spelen met vuur ook.

Giet de overtollige marinade van de kippenlevers en bewaar hem. Bak pas na de aubergine de kippenlevers met de ui in 2 eetlepels olie. Zo’n 4 minuten al omscheppend bakken zal genoeg zijn. Doe er halverwege de fijngesneden lente-ui en limoenblaadjes bij. Meng ten slotte met de overgebleven marinade en de kippenlevers en breng op smaak met een gulle draai van de pepermolen en misschien nog wat sojasaus. Warm door en serveer met gekookte rijst. Wijn: bronstige primitivo.

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.