Wijn

Cabernet Blanc. Een grap? Nee, lekker!

Vandaag in het Volkskrant Magazine Loethe Olthuis’ ultieme instructies voor het Koken van Piepers. Dan is het een vreemde vraag: wat is de ideale wijn daarbij? Geen mens eet die zomaar, met of zonder jus of boter of olie. En dus heb ik dit keer de handen geheel vrij om de lof te zingen van een wijn. Laten we dan ook maar een vreemde wijn nemen. Ik dacht althans dat ik in de maling genomen werd toen ik erover hoorde: een cabernet blanc. Ja hoor, rode chardonnay, paarse riesling, witte merlot, wie weet er nog wat? Maar ik kreeg hem in mijn glas, recht uit een fles waar het opstond: Cabernet Blanc Trocken 2010. Van het huis Anselmann in de Pfalz. En daaronder, in mooi gekalligrafeerde lettertjes ‘aus Versuchsanbau’. Experimentele teelt, betekent dat.

Een vreemde wijn, zei ik. Niet alleen omdat het een verse druif is, een kruising van cabernet sauvignon en ‘een geheim ras’, ontwikkeld door de Zwitser. Het had ook een witte wijn van blauwe druiven kunnen zijn – dat kan best – maar nee. En hij is lekker! Vreemd vol en bloemig, met blijde wolkjes abrikoos, honing en citrus, een knabbelend sappige smaak en een vol gele kleur. Zelf zet Anselmann op het achteretiket dat het een Sommerwein is. Voor mijn part. Het is echter ook herfstwijn, winterwijn, bij kip en salades met kaas en pasta.

Anselmann Cabernet Blanc 2010, wijnhandels, circa € 9,75.

Nu verkrijgbaar: mijn nieuwe boek, Italië – Mijn verhalen en recepten. ‘Persoonlijk, goed doorwrocht en aantrekkelijk, wat mij betreft kan het zó verfilmd worden: Onno’s jaar in Italië,’ schrijft Janny van der Heijden. Alleen bij mij verkrijgbaar met handtekening: klik daarvoor hier!

18-21 oktober begeleid ik voor het 3e jaar op rij een fantastisch lang wijn- en truffelweekend in De Marken, Italië, op Ca’Palazzo. Ieder jaar is er een nieuw programma! Klik hier voor info.

Mijn workshop inspiratie en research, 12 november bij mij thuis in Koog aan de Zaan, was rap volgeboekt. Snel een nieuwe datum gezocht: zondag 9 februari 2020. Ga met mij aan de slag om je horizon te verbreden! Er is plek voor maar 7 deelnemers, dus klik snel hier voor informatie.

Op 10 maart 2020 start een nieuwe cursus culinair schrijven/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

 

 

 

2 reacties op “Cabernet Blanc. Een grap? Nee, lekker!

  1. terwijl ik dit typ staat mijn eerste glas Anselmann Cabernet blanc naast mij en ik moet zeggen ik ben het helemaal met uw proefnotitie eens. hierna ga ik maar eens de van "merlot" gemaakte witte wijn van chateau Canet proberen wat ook geen grap is. vriendelijke groet
    Peter Batelaan
    eigenaar van restaurant Mangerie de Zeeger en bedenker van een wijnkaart met alleen Mono Cepages(74 variëteiten nu)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.