Smaakvertellingen | Voorpagina

De makkelijke Franse keuken – boekbespreking

Het is weer tijd om te juichen. Over een boek. De reden echter dat deze bespreking hier staat en niet in de Volkskrant is simpel: Karin Luiten en ik zijn vrienden. Dikke. Mijn exemplaar van De makkelijke Franse keuken heeft een opdracht waaruit dat blijkt en erger nog, ik maakte wijntips bij de recepten. Dat maakt mij verdacht. Vriendjespolitiek, doorgestoken kaart, handjeklap, dat zal menigeen denken. Mag ik daar dan tegenin brengen dat ik zelden terugdeins als het gaat om het leveren van kritiek? Ik mag Alain Caron erg graag, maar zijn Bijbel van de Franse keuken heb ik van een stel uiterst scherpe opmerkingen voorzien. Wat dit keer het wantrouwen jegens mij kan voeden is het feit dat ik niks negatiefs te zeggen heb. Integendeel.

Luitens boek is zorgvuldig en met heel veel aandacht en liefde gemaakt. Dat de recepten Ontzettend Kloppen en helderziend voorzien zijn van probleemvermijdende tips en handigheidjes zijn we van haar gewend. Het markeert echter ook een nieuwe fase in Luitens schrijverij: de door haar zelf gemaakte, kenmerkende tekeningetjes zijn op twee na (bij de inleiding) verdwenen, ‘zonder pakjes en zakjes’ wordt slechts terloops op de achterkant gemeld en er zijn niet alleen praktische inleidingen bij de recepten, maar ook anekdotische, plus veel grotere sfeerstukken. Karin neemt ons mee de keuken uit, de markt op, naar de haven, het platteland in. Frans koken is immers niet alleen maar roeren en kneden, het is een gevoel, une mode de vie.

De makkelijke Franse keuken pretendeert geen bijbel te zijn, althans niet in de zin dat een complete staalkaart is van de klassieke gerechten. Het is een selectie, een persoonlijke keus. Net zo goed als mijn eigen boeken steevast gekenmerkt worden door een grauw gebrek aan zoetigheid, zo bakt Karin er weer lustig op los, met een keur aan hartige gerechten, taarten en desserts. Wél bijbelachtig is de Goede Boodschap die uit de pagina’s op dampt, het evangelie van de Franse keuken, van gulheid en comfort, van boter, room en eieren, van urenlang sudderende potten au coin du feu. Dat Fransen thuis zelf vaak niet kunnen koken geeft niet, dat is een goed bewaard geheim. Hadden ze maar een boek van La Luiten om het uit te leren!

 

Karin Luiten, De makkelijke Franse keuken, uitgeverij Nieuw Amsterdam € 27,99.

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.