GroentegerechtenHoofdgerechtenVolkskeuken recepten

Droge curry van omelet en rodekool

‘Als ik nou eens…’ Dat is een frequente gedachte in mijn kop. Ik peins vaak bij de koffie over het avondeten, soms al bij het ontbijt. Zoveel gebeurt er niet in deze tijd en bij gebrek aan een hond laat ik daarom mijn culinaire gedachten uit. Op hun riem staat ‘minder vlees eten’. Als herinnering. Want als ik ze vrij laat rennen wordt het toch weer biefstuk of karbonade.

Zet ik een vleesrecept op deze plek, dan krijg ik dikwijls enthousiaste reacties. De meesten van uw zijn geen vleesafwijzers, dat blijkt dan weer. Maar we moeten allemaal voort op het pad naar minder en beter en dus probeer ik lekkere aangrijpingspunten te organiseren. Voor u en voor mezelf. Dus:

– Als ik nou eens een droge curry met ei maak?

– Maar die halve of hele eieren erin zijn altijd zo, zo… half of heel.

– En als ik ze nou eens vervang door stevige blokjes omelet?

– Goed… en de groenten, moeten dat weer ingevlogen tropische spullen zijn?

– Nee. Daar nemen we rodekool voor.

 

Droge curry van omelet en rodekool

Hoofdgerecht voor 2 personen

 

5 eieren

4 eetlepels vissaus

1 theelepel suiker

3 eetlepels rodecurrypasta

6 eetlepels olie

1/2 rodekool

100 ml kokosmelk

4 limoenblaadjes, gescheurd

1 rode peper, in dunne ringetjes

wat basilicum, liefst Thaise

 

Verwarm de oven voor op 160 graden. Klop 1 ei los met 2 eetlepels vissaus, de suiker en 1 eetlepel currypasta en klop er daarna de andere eieren bij. Zout hoeft niet, dat zit er al in. Vet een klein ovenschaaltje in en giet er het mengsel in. Bak onafgedekt 20 minuten in de oven. Haal eruit en laat afkoelen, zet dan minstens een half uur in de koelkast. Dit kan allemaal tevoren.

Snijd de halve kool in de lengte in 3 stukken en verwijder de harde kern. Snijd de kool dwars in repen van 1 cm. Breng een pan water met zout aan de kook en blancheer de kool 4 minuten.

Snijd ondertussen de koude omelet in blokjes.

Bak de 2 resterende eetlepels currypasta een paar minuten in de olie. Voeg de uitgelekte rodekool en de kokosmelk toe. Dek af en smoor 10 minuten. Doe er een drup kokend water bij als het te droog wordt. Voeg het limoenblad, de vissaus, de basilicum en de eiblokjes toe en warm even door. De kleur van het gerecht is een beetje grauw, dus garneer met groen of rood. Eet met gekookte rijst.

Mijn boeken De grote Kleyn, Luilekkerland en Italië – mijn verhalen en recepten zijn ideale cadeaus voor het voorjaar, om nog maar te zwijgen van Charlottes vers verschenen boek Trek, eten onderweg – toen en nu! En bij ons kun je ze gesigneerd krijgen. Klik hier om ze te bestellen.

Op 27 september 2021 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe mee met de workshops Kookboek Maken (30 mei 2021) of Inspiratie en Research (datum te bepalen zodra corona het toestaat). Klik hier voor informatie. 

 

 

Eén reactie op “Droge curry van omelet en rodekool

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.