HoofdgerechtenVolkskeuken recepten

Recept forel à la meunière – maar dan Duits

‘Ich hört ein Bachlein rauschen, wohl aus dem Felsenquell.’ Jaja, de afgelopen week was deze ehemaligen zanger in het Duitse. Bächlein hie, Bächlei da, Bächlein überall, bij de Moezel, in de Nahe, in het Schwarzwald. En daar was het, in Hotel Hirsch in Bad Peterstal, dat ik weer eens de Ware Forel at. Eine Forelle Müllerin Art, klassiek dus, à la meunière, door de bloem gewenteld en in boter gebakken. Molenaarsvrouwen in Duitsland en Frankrijk bereidden vis denkelijk de hele tijd op die manier. Bloem zat. Boter ook, wat meer verbaast. Of zou iemand als Escoffier gewoon weer een fantasienaampje hebben opgehoest, een eeuw geleden?

Forel is een ijkpuntje voor mij, in stromendwaterstreken. Natuurlijk, het zijn allemaal kweekbeesten, regenboogforelletjes die afstammen van Amerikaanse voorouders. De Europese forel groeit niet zo vlot en zie je dus maar zelden op je bord. Maar deze was niet alleen eerste klas gebakken, hij was goed gezouten. Dat is om den drommel nog niet makkelijk. Het vissenvel is ondoorlatend, dus zout hem, wacht een tijd en het beest is van binnen nog steeds flauw. Nog langer wachten? De buikholte ernstig droogpekelen? We gaan het proberen.

In mijn jeugd – o, schöne Zeit! – ging mijn vaders Dafje in juli steevast richting Duitstalige landen. Alwaar mijn moeder bij restaurantbezoek slechts één gerecht bliefde: inderdaad. Ik deed gezellig mee en was daarom op tedere leeftijd al een vaardig demonteur van die Forelle. Dat behoedzaam slopen voegt iets toe aan de eetpret, dat voorzichtig lichten van het vlees van die o zo dun geniepige graatjes rond de buikholte, en altijd, altijd blijven er een paar zitten maar ho, die zien we wel, jawohl, wij wel, dus dat komt helemaal goed.

Vandaar dat ik met afgrijzen het oprukken van de filet bezie. Dem Bache entlang, en dan gebakken fileeeeetjes eten, dat is toch niks. Hirsch verkocht godzijdank hele forel.

Het is zo simpel: goed zouten, overal, het vel, de buikholte. En dan een poosje koel wegzetten. Door de bloem halen en ondertussen 5 eetlepels boter uit laten bruisen. Overtollige bloem eraf schudden en de vissen op halfhoog vuur bakken, 4 minuten per kant. Héél voorzichtig omdraaien. Heel chic: vissen op borden doen, bakboter weggooien en nieuwe boter in de pan doen en goed laten schuimen. Drup citroensap erdoor, klaar. Eten met gekookte aardappels met peterselie.

Gebakken forel met peterselie-aardappelen

Voor 4 personen

4 forellen

paar eetlepels bloem

2 x 5 eetlepels roomboter

drupje vers citroensap

1 kg vastkokende aardappels

fijngehakte peterselie

Mijn boeken De grote Kleyn, Luilekkerland en Italië – mijn verhalen en recepten zijn ideale cadeaus voor het voorjaar, om nog maar te zwijgen van Charlottes vers verschenen boek Trek, eten onderweg – toen en nu! En bij ons kun je ze gesigneerd krijgen. Klik hier om ze te bestellen.

Op 27 september 2021 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe mee met de workshops Kookboek Maken (30 mei 2021) of Inspiratie en Research (datum te bepalen zodra corona het toestaat). Klik hier voor informatie. 

 

 

2 reacties op “Recept forel à la meunière – maar dan Duits

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.