Groentegerechten | Volkskeuken recepten

Recept gebakken spinazie met pijnboompitten

Een bittere smaak, een verlammend bittere metaalsmaak die zich innig om elke binnengeschoven hap vouwt, die het feestje dat eten telkens weer is tot een parodie maakt,  ik schreef er een jaar of twee geleden over. Het overkwam me zomaar. En na een frisse portie internetten vond ik een vermeende dader: Chinese pijnboompitten. Pine nuts from hell. Weet u nog? Op de weblog van Harold McGee, de schrijver van het formidabele ‘Over Eten & Koken’ kwam het onderwerp opeens weer tegen. Het ‘Deense Ministerie van Voedsel’ (goh, hebben ze daar een apart ministerie voor?) heeft uitgevonden dat het om de nootjes van twee pijnboomrassen gaat, die normaal niet geschikt worden geacht voor consumptie. Nee, daar weet ik alles van.

De Pinus armandii en Pinus massoniana hebben heel kleine, driehoekige c.q. kogelronde nootjes, met dat afschuwelijke effect. Denen, dank! Nu weten we tenminste hoe we ze kunnen vermijden. Ik was al overgegaan op de echte mediterrane pijnboompitten, langwerpig, al snel meer dan een centimeter lang, maar die zijn niet overal verkrijgbaar. Chinese pijnboompitten overheersen de (super)markt. Nu alleen nog maar opletten dat ze niet té klein en rond zijn, of driehoekig. Op initiatief van de Denen heeft de Europese Commissie trouwens de import van die vieze varianten verboden.

De mode om op elke salade pijnboompitten te strooien was van de jaren negentig en is voorbij. Maar ik blijf fan van die dingen. Wel altijd even licht roosteren, omdat ze in afwachting van onze gulzige maalkaakjes eigenlijk altijd wel een tikje ranzig zijn geworden; ze bevatten flink wat vet. Goudbruin bakken in je beste olijfolie is helemaal fantastisch.

Twee minireceptjes voor bijgerechten: gebakken spinazie en bloemkool met tahin, allebei met gebakken pijnboompitten. Wondertjes van hapgeluk! Bak de pitten goudbruin in flink wat olie; schep eruit. Bewaar de olie.

Kook de bloemkool in zijn geheel of in roosjes beetgaar; het eerste duurt wat langer, zeg 10 minuten, dan het tweede, 5 minuten. Laat afkoelen. Roer de tahin met water tot een vloeibare saus. Eerst gaat het schiften, dan klonten, en dan lukt het. Meng er de knoflook en zout door.

Bak de spinazie op hoog vuur in wat van de olie al omscheppend in de koekenpan. Laat slinken en glanzen. Voeg zout toe.

Giet de tahin over de bloemkool. Bestrooi bloemkool en spinazie met de pijnboompitten.

Spinazie en bloemkool met tahin en pijnboompitten

Bijgerechten voor 4 personen

100 gram pijnboompitten

scheut zeer goede olijfolie

1 kleine bloemkool

4 eetlepels tahin (sesampasta)

scheut water

mespunt knoflook uit de knijper

500 gram spinazie, gewassen en goed gedroogd

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.