Groentegerechten | Hoofdgerechten | Volkskeuken recepten

Gebraden knolselderij met trompettessaus

Het is een beetje jammer dat buitenlands zo interessant en hip gevonden wordt. Het regent Engelse woorden en in de keuken is Frans bon ton. Een sint-jakobsschelp is een coquille, hoorntjes des overvloeds zijn trompettes de la mort. Jaja, doodstrompetjes met kerst, ik kan er ook niks aan doen.

Gedroogde paddenstoelen zijn een zegen voor de etende mens. Tijdens het drogen worden ze veel lekkerder dan ze in hun verse staat waren. Paddenstoelensoep, paddenstoelensaus? Altijd wat gedroogde toevoegen. De potjes lijken duur maar zijn het niet, een paar gram is al genoeg. In onderstaan recept gebruik ik 15 gram en dat is gul.

Gebraden knolselderij is een feest. In combinatie met de zwammetjes past er opeens indrukwekkende rode wijn bij, waar vegetariërs doorgaans op een rantsoen van wit worden gezet.

 

Gebraden knolselderij met trompettes

Vegagerecht voor 4 personen

 

1 knolselderij

2 eetl. olijfolie

aluminiumfolie

15 g gedroogde trompettes de la mort

1 uitje, ragfijn gesnipperd

1 eetl. boter

50 ml droge sherry

200 ml slagroom

1 eidooier

 

Snijd de onregelmatige onderkant van de knolselderij af, schil hem daarna dun. Zet om een flink stuk aluminiumfolie en smeer in met olijfolie. Bestrooi grondig met zout en pak de folie eromheen en dicht. Zet in de oven, schakel die op 200 graden – voorverwarmen hoeft niet – en braad 2 uur. Neem een barbecuepen en prik dwars door de folie in de knol: is hij zacht? Dan is hij klaar. Zo niet, ga nog een half uur door. Laat afkoelen in de oven en houd warm op 50 graden.

Week de paddenstoelen in 100 ml warm water. Fruit de ui heel zachtjes in de boter gedurende 2 minuten. Knijp de paddenstoelen uit (bewaar het weekvocht) en voeg ze toe, bak zoetjes 4 minuten mee. Schenk er de sherry erbij en laat goeddeels verdampen. Decanteer er bijna al het weekvocht bij maar laat het gruis op de bodem achterwege. Kook in tot er maar weinig over is en voeg de room toe. Laat 4 minuten bruisen en inkoken en zet het vuur uit. Laat afkoelen en bewaar.

Serveren: verwarm de saus weer tot kokend en draai het vuur uit. Klop de eidooier los met een lepeltje saus en voeg dan bij de rest. Verhit niet meer! Breng op smaak met zout en peper.

Snijd de knol in dikke plakken, bestrooi ze met wat zout en leg op de borden. Lepel er wat saus op of naast. Wijn: Barolo of een andere krachtige rode.

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

4 reacties op “Gebraden knolselderij met trompettessaus

  1. Het gerecht ziet er heerlijk uit. Op de foto ziet de knolselderij eruit als of hij gebakken is. Maar
    In het recept snijd je plakken van de knol. Hoe komt het snijplank aan het gebakken uiterlijk?

  2. U hebt me door! Het was het kontje dat op de foto ging. U kunt de plakken à la minute nog even bakken of grillen. Maar bleek smaken ze net zo lekker!

  3. De knolselderij was erg lekker, maar wit gebleven, niet bruin, zoals op de foto. Wat heb ik verkeerd gedaan? In de folie is hij niet gebraden, maar meer gestoomd, lijkt het

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.