Volkskeuken recepten | Voorgerechten

Recept geitenkaasjes met olijfolie op veldsla

Het is weer lente! Beter, het is al een beetje zomer! Goed, na Koninginnedag is dat zomerse alweer weg, maar nu is er nog dat spontane, dat enthousiaste, dat opgewondene dat mij avond aan avond naar de fles doet grijpen. Die met olijfolie, bedoel ik. Alles wordt er lekker mee, kaas, ham, vis, vlees, aardappels, groente. Gewoon gieten, mooie straaltjes, gulle scheuten. Na de bereiding dan. Nooit geprobeerd zeker, hè? Jakkes, zomaar pure olie op een snee parmaham! Nou, jakkes alleen als je er rommelolie voor neemt, domme zonnebloemolie of bittere olijfolie van een aanbieding.

‘Extra vergine’ op zich zegt niks. Je moet even naar de winkel voor iets fatsoenlijks. Voor mijn part zo’n flesje Toscaanse of Umbrische olie bij AH, maar liever iets van een specialist à la Meeuwig in Amsterdam. Keurslagers verkopen Valderrama, maar die is wel heel erg zacht en delicaat. Hele terrasdiners trek je uit de culinaire modder door genereus met een fles olie te gieten. Ben je je barbecue aan het opstoken, rooster dan sneden ciabatta en verzuip ze daarna in olie: hemels. Bekroon een schaal bresaola of andere vleeswaar met een paar handenvol rucola en zalf de kroon met een koninklijke straal: goddelijk.

Kent u die kleine geitenkaasjes in olie die sommige comestibleswinkels verkopen? In Zuid-Frankrijk willen mensen ze ook nog wel eens zelf inmaken. Niks aan: kleine verse geitenkaasjes in een pot doen en er olijfolie opgieten tot alles onder staat. Meestal doen ze er bonenkruid bij, sariette, of rozemarijn. Nou denkt u misschien dat die kaasjes lekker worden door die olie. Nee. Ze zijn vers en verzadigd van water. Daar gaat geen olie in. Als je iets van de kruiden en de olie wilt proeven moet je er wat van bij je kaasje eten. De reden dat ze zo ingemaakt werden was behoud. Conservering. Een vers geitenkaasje is na een week geen vers geitenkaasje meer, maar in die olie nog wel. De smaak van goede olie en geitenkaas samen is echter glorieus. En heeft zo’n verblijf in een pot niet nodig:

Spreid een bedje van veldsla en vlij daar de kaasjes op. Giet er olijfolie over en bestrooi met de rozemarijn. Een paar partjes vroege tomaat mogen best, en brood is essentieel. Om de olie met de uit elkaar vallende kaas op te deppen.

Geitenkaasjes met olijfolie

Voor- of nagerechtje voor 4 personen:

Paar handjes veldsla

4 kleine verse of bijna verse geitenkaasjes

Verdraaid goede olijfolie

wat verse blaadjes rozemarijn of bonenkruid

4 lekkere tomaatjes, in parten

Op 17 maart 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.