Hoofdgerechten | Volkskeuken recepten

Recept gevogelteboutjes met groenten en tijm

Lavendel, vierentwintig keer blauw en vierentwintig keer wit, citroentijm, gewone tijm, rozemarijn, salie, oregano en bonekruid, alles bij elkaar zo’n honderd planten hadden we in mijn auto. Allemaal bij Roger en Linda Bastin vandaan, kwekers van mediterrane planten in Zuid-Limburg. Het bezoek aan hun lusthoverige kwekerij leverde meteen ook advies op, hoeveel van alles, welke variëteiten, waar en hoe te planten.
Na een geurige rit stond nu alles in kluiten bij elkaar op de binnenplaats van ons huis in de Bourgogne, wachtend om geplant te worden. Als er planten in mijn tuin komen, dan liefst die waar je culinair wat aan hebt, was mijn overweging. Kruiden dus. En al dat mediterrane werk is meerjarig en gewend voor zichzelf te zorgen. Prachtig.

Van tuinplanten weet ik niet veel, tenzij je ze kunt eten. Hier leggen we onze geurende eettuin aan, wat neerkomt op hakken, hakken en nog meer hakken. Binnenplaatsen zijn oorspronkelijk bedoeld voor karren en de grond is keihard. Onno Kleyn zwaait tegenwoordig met een houweel en krijgt eindelijk eelt op zijn poezelige typhandjes.

Twee post-houwelige diners had ik gepland, pasta met allerlei groenten, en parelhoenbouten met tijm. Vervolgens vroegen de buren ons te eten. Aangezien we er maar twee avonden waren, schoof ik de andere dag de twee gerechten in elkaar. Een succes; deze smaak beviel meer dan die van kip bonne femme, waar spekjes in gaan.

Parelhoen met tijm en groenten: bleekselderij, wortel, pastinaak en lekker kleine courgettes. Wie geen parelhoen kan krijgen, neemt kip. Maar wel bouten of dijen of kipkarbonaden of hoe ze het verder noemen – geen filet.

Snijd de groenten in stukjes ter grootte van een dobbelsteen en snipper de ui vrij grof. Houd de wortel en selder apart van de pastinaak en courgette. Zout de boutjes stevig. Kies een brede braadpan of koekenpan waar de bouten naast elkaar in passen. Verhit de boter en de olie en braad de bouten aan voor een kleurtje. Haal ze uit de pan en doe de knoflook, ui, wortel en selder in de pan. Fruit even aan en blus dan met de wijn. Laat bruisen en doe dan de fond, de bouten en de tijm erbij. Dek af en laat op laag vuur 20 minuten sudderen. Voeg dan de courgette en pastinaak toe en laat die afgedekt nog 10 minuten meegaren. Controleer op smaak. Eet stokbrood met een goede korst; piep het zonodig even op.

Hoenderbout met groentes

Voor 4 personen:

3 stengels bleekselderij

250 gram winterwortel

250 gram pastinaak

1 courgette

1 ui

4 kippen- of parelhoenbouten

2 eetlepels roomboter

2 eetlepels olijfolie

1 teen knoflook, geplet

1/2 glas witte wijn

2 dl gevogeltefond

takjes tijm

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.