Hoofdgerechten | Volkskeuken recepten

Recept hamlapreepjes met crème fraîche en paddestoelen

Paddestoelen, iedereen is weer in de stemming voor paddestoelen. Komt door het weer, natuurlijk. Het is paddestoelig weer, grijs druilend met miezer en regen en dan weer per ongeluk droog. Straks mag de zon het weer proberen, maar erg hoog komt hij al niet meer. Laag licht kiert door de nog groene bladeren in onze tuin en langs de rode, harde bramen die nooit meer rijp zullen worden. Een slecht seizoen om single te zijn, dunkt me.

In dit soort dagen van verlangen wil ik paddestoelen, net als u. Champignons zijn er het hele jaar, maar nu verkoopt de supermarkt er meer van dan ooit. Ik zie het ook aan de zoekwoorden waarmee bezoekers op mijn website komen. Mooi, dan doen we daar wat mee. Zo langzamerhand leer ik ook wat u nou echt een lekker doordeweekrecept vindt: liefst iets met meerdere smaakjes, in reepjes of blokjes, snel te maken, en als het even kan op een salade. Komt voor elkaar.

Als salade is dit een fraai gerecht voor twee, maar met de sla apart en een in de schil gekookt aardappeltje erbij is het een hoofdgerecht voor vier: hamlapreepjes met cantharellen (of kastanjechampignons).

Paddestoelen zou je nooit mogen wassen omdat ze water zouden opzuigen. Nou, ze zuigen niet, maar er blijft wel altijd veel water aan en op zitten. Cantharellen krijg ik echter nooit schoon met afvegen alleen. En dus gaan ze wel in een bak water, waarna ik ze stevig tussen massa’s keukenpapier druk, om ze droog te krijgen. Werkt.

Klop voor de salade een vinaigrette van olie, azijn, mosterd en zout.

Snijd het vlees in dunne, maar niet al te smalle of korte reepjes. Verhit een drup olie in een koekenpan en bak er het vlees al omscheppend in, op nogal hoog vuur. Als de rauwe kleur verdwenen is, schep je het uit de pan. Bak er nu de paddestoelen in gedurende een minuut of twee. Schenk dan de drank in de pan en laat flink bruisen. Voeg de crème fraîche toe, roer glad en doe het vlees en de rozemarijn erbij. Breng op smaak met zout en peper.

Meng de sla met de vinaigrette. Serveer de reepjes met paddestoelen op de sla, of ernaast op een bord met gekookte aardappels.

(Salade met) hamlapreepjes met cantharellen en rozemarijn

Voor 2 of 4 personen

250 gram cantharellen (of kastanjechampignons)

vinaigrette van 6 eetlepels olijfolie, 2 el azijn, 1 koffielepel mosterd en zout

300/400 gram hamlap

olijfolie

3 eetlepels whisky of calvados of zo

1/8 l crème fraîche

1 takje rozemarijn, de blaadjes gehakt

gemengde groene sla

Op 17 maart 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.