Volkskeuken recepten | Voorgerechten

Recept Hollandse garnalen met munt, biet en taugé

Afknijpen. Rantsoeneren. Schraalhans je keukenmeester laten zijn, iedereen op water en brood zetten. Overdrachtelijk dan. Zo maken we van het kerstmenu een feest. Jazeker, lieve lezers, overvloed is dodelijk als het om waardering en genoegen gaat. Aardappelpuree of pasta met echte truffel is huiveringwekkend lekker, maar geef het me alle dagen en ik ben er rap mee klaar. Schaarste doet de motortjes in onze breinen draaien, verlangen is de brandstof van ons bestaan. Koks hebben dat door, vooral die in het luxere segment. Ze geven je steevast kleine rotbeetjes. Alles wordt er veel lekkerder door. Je gaat anders proeven – daar is onderzoek naar gedaan! – als je heel weinig krijgt.

Hoe pak je dat aan in de eigen kaarsverlichte thuissfeer? Door te rekenen. Niet zomaar je boodschappenkarretje vol te hijsen met voedsel, niet zomaar breedgeschouderde brokken vlees of dode vogel in ovens te schuiven en bakken vol groenten en stoofperen en cranberrysaus op tafel te zetten, maar haarfijn beboekhouderen wat er nu nodig is. Hoeveel gerookte zalm of ham of forel eet een eter als voorgerecht? Reken op 30 gram. Hoeveel vlees serveer je als hoofdschotel? In een heel menu is eigenlijk 80 gram al genoeg, maar vanwege de presentatie kun je uitlopen naar 125. Garnituren, toetjes, alles maak je klein. Wie daar de puf voor heeft serveert niet in schalen, maar maakt de borden op. Grote borden met weinig, alles fraai ongeveer in het midden, nooit op de randen. Versieren mag, met een sprietje of blaadje van een kruid, maar neem altijd iets wat in smaak bij het gerecht hoort en opgegeten wordt; in godsnaam geen aardbei bij de kalkoen.

Maken we iets kleins en fijns met Hollandse garnalen. Wat kun je daar meer mee doen dan ze in die uitgemolken cocktail stoppen, vroeg ik me af. Nou, combineren met taugé. En munt. Maar koop die vooral bij toko of Turk, want de supermarktversies blijken te tam, in de winter.

Meng limoensap, poedersuiker, gember en knoflook en een snuf zout en klop er de olie doorheen; dat kan tevoren. Meng op het laatste moment alle ingrediënten minus de biet in een ruime kom met je vingers luchtig en voorzichtig door elkaar. Leg op elk bord een zo hoog mogelijke pluk en strooi er blokjes biet omheen.

 

Hollandse garnalen met munt, biet en taugé

Voorgerechtje voor 4 personen

 

4 eetlepels limoensap

1 afgestreken eetlepel poedersuiker

mespunt vers geraspte gember

mespunt geperste knoflook

4 eetlepels walnotenolie

15 blaadjes verse munt, in reepjes

80 g taugé, gewassen en gedroogd

120 g Hollandse garnalen

100 gram gare rode biet in piepkleine blokjes

 

Op 17 maart 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

10 reacties op “Recept Hollandse garnalen met munt, biet en taugé

 1. HA Onno
  Een interessant recept,ga ik wel eens maken,maar
  heb ik dat goed gelezen, die afgestreken eetllepel poedersuiker,is dat niet te veel voor die zachtsmakende garnalen?
  Dank je,
  Groeten,
  Mienke Koopmans

 2. Beste Onno, dit recept ga ik proberen maar ik worstel wel met de vraag naar een bijpassende wijn. Heb je daar nog een advies voor?
  Alvast bedankt, Fokke Veldstra

  1. Ik zou op de Riesling afgaan. Hij mag Feinherb zijn, dus met een restzoetje erin. De zuren van Riesling voegen zich bij de limoen.

 3. Nu intrigeert mij het aantal muntblaadjes zo. Geen 12, geen 16 maar 15, zodat elk bordje 3,75 blaadjes krijgt. Het luistert klaarblijkelijk nauw!

 4. 🙂 🙂 🙂 Ik ga dit beslist maken met Kerst. Heb vandaag bij de Aldi 12 amuselepels gekocht. Daarmee loop ik minstens 10 jaar achter, maar sommige zaken hebben nu eenmaal veel tijd nodig om te rijpen. Het zijn gelukkig fors uitgevallenlepels, dus er kan wel iets substantieels op. Dit gerecht je lijkt me ideaal ervoor. Wat je zegt, de ene munt is de andere niet. Ik heb op het balkon een paar potten met zwarte munt (o.i.d.), en die smaakt veel sterker dan de redelijk laffe plantjes munt uit de supermarkt. Het enige nadeel is dat je de blaadjes echt van de stengels af moet trekken, omdat de stengels erg hard zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.